- Zekât Fonu

Adsense kodları


Zekât Fonu

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sumeyye
Tue 17 July 2012, 10:50 am GMT +0200
V — Zekât Fonu.


Zekât İslâm ekonomisinde önemli bir yer işgal eder. Özellikle zayıf ve fakir kesimlere destek sağlamak amaciyle ihdas edilmiştir. Asr-ı saadette devlet eliyle toplan­ması sosyal güvenlik etkisini artırıcı rol oynamıştır.

Yoksul, borçlu ve yolda kalmışlar bu fondan karşı­lıklı veya karşılıksız kredi olarak yararlanabilir. Tevbe sûresi 60. âyette şöyle buyurulür : «Zekâtlar; Allah'tan bir farz olarak yoksullara, düşkünlere, onu toplayan me­murlara, kalbleri müslümanlığa ısındırılacaklara verilir, kölelerin, borçluların, Allah yolunda olanların ve yolda kalanların uğrunda sarfedilir».

Âyet-i kerimede zekât verilecek sınıfların sayılması ve zekâtı toplayacak memurlardan söz edilmesi,, devlet eliyle bîr sosyal güvenlik müessesesi olarak çalışacak zekât fonunu düşündürmektedir. Bunun anlamı, devletin ge­nel bütçesi dışında, zekâtın özel bir bütçesinin bulunma­sı ve fonun kendi alanında kullanılmasıdır. İlk müslümanlarında anlayıp uyguladığı bu yöntemdir. Kısaca, zekâtın amacı zengin kesimden alarak, fakir kesime ver­mek ve darda bulunanlara ekonomik destek sağlamaktır. Bu yüce amacın, devletin katkısı olmaksızın gerçekleş­mesi güçtür. [300]



[300] Dr. Hamdi Döndüren, Çağdaş Ekonomik Problemlere İslami Yaklaşımlar, İklim Yayınları: 130-131.