- Yüz nakli için 8 merkezin beklediği onay çıktı

Adsense kodları


Yüz nakli için 8 merkezin beklediği onay çıktı

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
ehlidunya
Fri 30 December 2011, 12:29 am GMT +0200
Yüz nakli için 8 merkezin beklediği onay çıktı

Dünyada ilk kez 7 yıl önce Fransa'da yüzü köpek tarafından parçalanan bir kadına yapılan yüz nakli için Türkiye'de de geri sayım başladı.

Sağlık Bakanlığı GATA, Hacettepe, Gazi ve Akdeniz üniversitelerine yüz ve saçlı deri nakli ruhsatı verdi. Başka bir merkeze ruhsat verilmediği takdirde Türkiye'de ilk yüz nakli bu merkezlere kayıtlı 8 hastadan birine yapılacak.

Yüz nakli için ruhsat alan merkezlerden biri olan Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selahattin Özmen, merkezde yüz nakli bekleyen iki hasta bulunduğunu söyledi. 19 yaşında olan hastalardan birinin, küçük yaşta silahla yaralanma sonucu yüzünün büyük bölümünü kaybettiğini, 30 dolayında ameliyat geçirmesine rağmen eski haline dönemediğini anlattı. Özmen, 22-23 yaşlarındaki diğer hastanın ise trafik kazası sonucu yüzü asfalta sürtüldüğü için tanınmayacak durumda olduğunu belirtti. "Bu hastalarımız büyük bir sosyal travma yaşıyor. Aileleri ile bile bir araya gelemiyor." diyen Doç. Dr. Özmen, "Eğer organ bağışı olur da nakil imkânı doğarsa bu hastalarımızın hayatı kökünden değişecek." ifadelerini kullandı. Yüz nakli donörünün görünümü açısından da önlem alınacağını anlatan Özmen, cenaze sahiplerinin sıkıntı yaşamaması için vericinin yüzüne silikon protez yapılacağını söyledi.

Sağlık Bakanlığı Kompozit Doku Nakli Bilimsel Komisyonu tarafından hazırlanan rehbere göre yeni bir yüze kavuşmak, ancak sahip oldukları görünümden dolayı ağır sosyal uzaklaşma veya dışlanma yaşayan kişiler için mümkün olabilecek.

zaman