- Yusuf el Kardâvî

Adsense kodları


Yusuf el Kardâvî

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sumeyye
Thu 24 February 2011, 12:42 pm GMT +0200
Yusuf el-Kardâvî


Mısır'da doğdu ve yetişti. On yaşına gelmeden Kur'an'ı ezberledi. Ezher Üniversitesinde öğrenim gördü. 1953'te Usûlu'd-din Fakültesi'ni, 1954'te de öğretmenlik derecesini birincilikle bitirdi.                                         

Ezher'de ve daha sonra Katar ve Cezayir'de çeşitli görevler yaptı. 1973'te “İslâm Zekât Fıkhı” (Fıkhu'z-Zekât) adındaki ilginç çalışmasıyla doktor oldu.

Gençliğinden beri İslâmî hareketin içinde yer aldı. Kral Faruk zamanında 1949'da, Abdunnâsır döneminde de 1954-56 ve 1965'te hapis yattı. Hasan el-Bennâ'dan çok etkilen­miştir.

Çok yönlü bir kişiliği olan Yusuf el-Kardâvî, iyi bir hatip, kendini tekrarlamayan ve özgün konularda çalışan bir yazar, gençliğin şiirlerini ezberlediği ve bestelediği bir şairdir.

Pekçok ilmi ve kültürel kuruluşa üyedir. Ayrıca kurulduğu günden beri İslâmî bankaları ilmi ve idarî yönlerden destekle­mekte, gelişmeleri için çaba göstermektedir.

Türkiye'yi de birkaç kez ziyaret eden Yusuf el-Kardâvî'nin çoğu Türkçe'ye çevrilen ellinin üstünde eseri vardır. Bu eserler İslâm dünyasında büyük bir kabul görmüş, onlarca defa basılmış ve çeşitli dillere çevrilmiştir. İslâm'ın temelleri ile çağın gereklerini özümseyici, selefiye ile yeniliği birleştirici, değişenler ile değişmeyenleri dengeleyici bir yöntemin sahibi olan Yusuf el-Kardâvî, İslâm dünyasının pekçok yerini gezmiş, konferansçı ve konuk profesör olarak görev yapmıştır.

Eserlerinin başlıcaiarını şöylece sıralayabiliriz:


1) Fıkhu'z-Zekât,

2) el-Halâl ve'l-Haram fi'l-İslâm,

3) el-Hasâisu'l-Amme li'l-İslâm,

4) el-İbadet fi'l-İslâm,

5) el-Hallu'l-İslâmî,

6) Gayru'l-Muslimin fi'l-Mu'temai'l-İslâmî,

7) el-Fıkhu'i-İslâmî beyne'l-Asalet ve't-Teceddud,

8) el-İslâm ve'l-İlmâniyye Veçhen livechin,

9) Fetâvâ Muasıra,

10) Keyfe Netaâmelu Ma'a's-Sünnet,

11) es-Sahvetu'l-İslâmiyye.