- Yurtdışından gelen Türk öğrenciye yüksek harç engeli

Adsense kodları


Yurtdışından gelen Türk öğrenciye yüksek harç engeli

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
ehlidunya
Thu 27 October 2011, 11:36 pm GMT +0200
Yurtdışından gelen Türk öğrenciye yüksek harç engeli

Yurtdışında okurken Türkiye'deki bir üniversiteye geçiş yapmak isteyen Türk öğrenciler, harç engeliyle karşı karşıya. Türki-ye'deki üniversiteler, ana vatanda okumak isteyen öğrencilerden yüksek miktarda öğrenim ücreti talep ediyor. Bu durumu bilmeden gelen öğrenciler ise Türkiye'de okuyan yabancı öğrencilerden kat kat fazla harç ücreti ödüyor.

Yurtdışındaki üniversitelerden Türkiye'deki devlet üniversitelerine geçiş yapan Türk öğrenciler, fahiş harç ücreti şoku yaşıyor. Türkiye'de bir tıp öğrencisi yıllık 591 TL harç ücreti öderken, YÖK denkliği bulunan bir yabancı üniversiteden yatay geçişle gelen Türk öğrenci 7 bin 750 TL harç ücreti vermek zorunda kalıyor. Tıp, diş hekimliği ve eczacılık dışındaki fakültelere yurtdışından yatay geçiş yaptıran Türk öğrencilerden harcın 4-5 kat fazlası olan 'ikinci öğretim' ücreti isteniyor. Öğrenciler ise uygulamaya tepki gösteriyor.

Benzer bir örnek de diş hekimliği ile eczacılık fakültelerinde yaşanıyor. Normal öğrencilerden 494 TL harç alınırken, yurtdışından yatay geçiş yapan öğrencilerden 2 bin 800 lira talep ediliyor. Kemal Gürüz'ün YÖK Başkanlığı'nın son yılında çıkarılan ve 2003-2004 öğretim yılından bu yana uygulanan sistem, yurtdışında okuyup da Türkiye'ye yatay geçiş yapmak isteyen öğrencileri mağdur ediyor. 3 yıl Almanya'da tıp okuduktan sonra Türkiye'deki bir üniversitenin tıp fakültesine yatay geçiş yaptıran bir öğrenci, "Ben de Türk'üm ve Türk vatandaşıyım. Almanya'da 3 yıl zor şartlarda okudum. Artık imkânlarım Almanya'da okumama izin vermiyordu. Bir devlet üniversitesine nakil yaptırdım, benden 8 bin lira harç aldılar. Sıra arkadaşım 600 lira harç veriyor. Bu fark anlaşılır gibi değil." tepkisini dile getiriyor.

2003 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla ortaya çıkan bu durumun Anayasa ve yasalara da aykırı olduğu belirtiliyor. Bu sistemin yasal dayanağının olmadığı vurgulanırken, Yükseköğretim Kanunu'nun harçları düzenleyen 46. maddesinde 'yurtdışından yatay geçiş yapan Türk öğrenciler'den farklı bir ücret alınabileceğine ilişkin bir yetki bulunmuyor. Yurtdışından yatay geçişle Türkiye'ye nakil olan öğrencilere, 'birinci öğretim-ikinci öğretim' ayrımı yapılmaksızın 'ikinci öğretim' ücreti istenmesinin de yasaya aykırı olduğu kaydediliyor. Aynı hizmetten yararlanan Türk uyruklu öğrenciler arasında ayrım yaptığı için uygulamanın Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı olduğu vurgulanıyor.

Yabancı öğrenciden alınan fazla harçlar iade edilecek

-Türkiye'de üniversite okuyan yabancı öğrencilerden alınan yüksek harç ücretlerini düşüren devlet, şimdi de aldığı fazla öğrenim harçlarını geri ödeyecek. Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni düzenlemeye göre, yabancı öğrenciler için belirlenen öğrenim ücretleri cari hizmet maliyetlerini hiçbir şekilde geçmeyecek. Düzenlemeye eklenen maddeyle yabancı öğrencilerden bu akademik yıl başında alınan fazla ücretlerin de öğrenciye iade edilmesi kararlaştırıldı.

2011-2012 eğitim-öğretim yılında Yükseköğretim Kurumlarında Cari Hizmet Maliyetlerine Öğrenci Katkısı Olarak Alınacak Katkı Payları ve Öğrenim Ücretlerinin Tespitine Dair Kararda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Bakanlar Kurulu kararı, Resmî Gazete'de yayımlandı. Buna göre, yabancı öğrenci öğrenim ücretleri, cari hizmet maliyetlerini geçemeyecek. Ayrıca karara, eklenen geçici maddeyle, yabancı öğrencilerden bu yıl alınan harçlarda, fazla tahsil edilen ücretlerin isteğe bağlı olmaksızın geri verilmesi kararlaştırıldı. Düzenlemeyle maluller ile şeref aylığı alanlar ile çocukları da katkı payı ve öğrenim ücreti ödemeyecek.

zaman