reyyan
Fri 15 November 2013, 01:01 pm GMT +0200
Yunanlı akademisyen 3 Osmanlı belgeseline imza attı

Müslüman olan Yunanlı akademisyen 3 Osmanlı belgeseline imza attı

Müslüman olan Yunanlı akademisyen 3 Osmanlı belgeseline imza attı
“Almanya’da 14 yaşında iken Lübnanlı Müslüman bir arkadaşla tanıştım. Onu bir gün namaz kılarken gördüm ve ne yaptığını sordum. Müslüman olduğunu ve namaz kıldığını söyledi. Her şey o an başladı.” diyor.
Yunanlı akademisyen Dr. Stef Keris. Hıristiyan bir ailede dünyaya gelen Keris, ailesi Almanya’ya taşınınca farklı ülkelerden birçok insanla tanışma fırsatı bulur. 14 yaşında Lübnanlı sınıf arkadaşının namaz kılmasını gördüğü an hayatının dönüm noktasıdır. Yaklaşık 3 yıl süren araştırmaları soncunda Müslüman olmaya karar veren Keris, o dönemi, “Bana okulda öğretilenlerin doğru olmadığını anladım. Bunlarla birlikte bana öğretilen İslam’ın da doğru öğretilmediğini düşündüm. İslam’ı öğrenirken Osmanlı’yı da öğrendim.” ifadeleriyle anlatıyor. Dr. Keris, Osmanlı’nın Avrupa’da tarihi mirası, Avrupa’da Müslüman azınlıklar, Yunanistan’da Osmanlı mirası gibi farklı konularda 3 belgesele imza atar.
Müslüman olması gerektiğini düşündüğü an hayatında her şeyin değiştiğini belirten Keris, Yunanistan’a gider. Gümülcine’de Müslüman olur ancak ailesi bu durumu kabullenmez. Stef, “3 yıl boyunca ailemi hemen hemen her hafta ziyaret etmek istedim. Aradım, fakat hep olumsuz cevap verdiler. En son annem, ‘Senden nefret etmemize, evden kovmamıza rağmen hâlâ evine gelmeye çalışıyorsun. Bu İslam ise çok güzel oğlum.’ dedi.” diyor. Türklerin ve Yunanlıların aynı kültürün insanları olduğunu vurgulayan Stef, “Tek farkımız dinimiz. İki ülkede milliyetçilik duygusundan uzaklaşmalı. Geçmişini iyi öğrenmeli. Avrupa Birliği’nin camisi tek olmayan başkenti Atina’dır. 1 milyon Müslüman var, cami yapılma izni 1850 yılında verildi. Merak ediyorum neden cami yapmıyorlar?” diye konuşuyor.
Zaman