- Yüksek öğretime yeni yol haritası gerekiyor

Adsense kodları


Yüksek öğretime yeni yol haritası gerekiyor

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
ehlidunya
Tue 6 March 2012, 07:49 pm GMT +0200
Yüksek öğretime yeni yol haritası gerekiyor
   
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Davut Kavranoğlu, ‘’Üniversite rektörleri ‘kral’ gibi. Kendi üniversitelerinde Başbakan’dan bile güçlüler, hiç kimse onlara birşey söyleyemiyor. Rektörler, otoritelerini demokratik yolla kullanmalı’’ dedi.
 
Rektörler ‘kral’ gibi
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Davut Kavranoğlu, ‘’Üniversite rektörleri ‘kral’ gibi. Kendi üniversitelerinde Başbakan’dan bile güçlüler, hiç kimse onlara birşey söyleyemiyor. Rektörler, otoritelerini demokratik yolla kullanmalı’’ dedi. ABD’nin başkenti Washington’da Türk Amerikan Bilim İnsanları ve Akademisyenleri Derneği’nin (TASSA) 5’inci Yıllık Konferansı’nın ikinci günü, Türkiye’deki yüksek öğretim sistemi üzerindeki tartışmalara ayrıldı. Türkiye’den çok sayıda akademisyenin katılımıyla  düzenlenen panelde Türkiye’deki yüksek öğretim sisteminin sorunlarının masaya yatırıldığı panelde rektörler, bu sorunlara ilişkin çözüm önerilerini dile getirdiler. Paneli, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Kavranoğlu ile Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya da izledi.
Panelin ardından kısa bir söz alan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Davut Kavranoğlu ise rektörlere eleştiri ve çağrıda bulundu. Kavranoğlu, ‘’Hepimiz, üniversitelerin Türk toplumundaki rolünün ne olması gerektiği üzerinde düşünmeliyiz’’ dedi. Kavranoğlu, üniversite rektörlerinin adeta birer ‘’kral’’ gibi olduğunu, kendi üniversiteleri içerisinde Başbakan’dan bile daha güçlü olduklarını belirtti. Kavranoğlu, ‘’Onlara hiçkimse birşey söyleyemiyor. Dolayısıyla, merkezcilikten, YÖK’ün 1982’den başlayarak askeri düzen uyguladığından şikayet ettiğimizde, rektörlerin kendisinin böyle davranmaması, otoritelerini demokratik bir yolla kullanmaları gerekir. Bunu da görmüyoruz’’ dedi.

YÖK, DARBENİN İZLERİNİ TAŞIYOR

Yükseköğretİm Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, ‘’Hepinizin bildiği gibi, YÖK, Türkiye’de askerî darbenin ardından kurulmuştu, Dolayısıyla, bu dönemin izlerini taşımakta” dedi. Türk Amerikan Bilim İnsanları ve Akademisyenleri Derneği’nin (TASSA) 5’inci Yıllık Konferansı’nda konuşan Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, Türkiye’de kapsamlı yüksek öğretim reformuna ihtiyaç duyulduğu yönünde, tüm sosyal sektörler ve siyasi görüşler arasında fikir birliğinin bulunduğunu belirtti. ‘’Türkiye İçin Yüksek Öğretim Modelleri’’ başlıklı panelin açılışında söz alan YÖK Başkanı Çetinsaya, Türkiye’de yüksek öğretim sisteminin karşılaştığı bazı zorluk ve sorunlara da değindi. Çetinsaya, bunlardan birincisinin ‘’kalite’’ sorunu, ikincisinin ‘’uluslararasılaştırma’’ sorunu olduğunu kaydetti. Çetinsaya, üçüncü ve en önemli meselenin ise, yüksek öğretim sisteminin reforme edilmesi olduğunu kaydederek, şöyle devam etti: ‘’Hepinizin bildiği gibi, YÖK, Türkiye’de askeri darbenin ardından kurulmuştu, Dolayısıyla, bu dönemin izlerini taşımakta. Bugün, kapsamlı bir yüksek öğretim reformuna ihtiyaç duyulduğu yönünde, tüm sosyal sektörler ve siyasi görüşler arasında bir fikir birliği bulunmakta. Böylesine geniş çaplı mutabakattan yararlanmak suretiyle, ideolojik pozisyonlar yerine rasyonel tartışmaları temel alan yeni bir yol haritası üzerinde çalışmalıyız.  Deneyimlerimizi paylaşır ve işbirliği yaparsak, doğru yönde olumlu adımların  atılabileceğinden umutluyum.’’ Türkiye’deki yüksek öğretim sisteminin yeni zorluklarla oluğu kadar yeni fırsatlarla da yüz yüze olduğunu kaydeden Çetinsaya, ‘’Hepinizi, üniversitelerimizi daha güçlü kılacak ve daha rekabetçi hale getirecek yeni bir yol haritası çıkarmak için bu konular ve sorunlar üzerinde kafa yormaya davet ediyorum’’ dedi. 

yeniasya