- Yolda Kalanlar

Adsense kodları


Yolda Kalanlar

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
saniyenur
Wed 20 June 2012, 03:24 pm GMT +0200
h- Yolda Kalanlar

Bir yolculukta, evinden ayn düştüğü için muhtaç durumda kalan ve servetinden fayda­lanamayan bir kimse yolda kalan olarak ad­landırılır. Yolculuğunu tamamlamak için pa­raya ihtiyacı vardır. Yolculuk için kendisine gerekli olan şeyleri temin konusunda kişiye zekat gelirlerinden yardım edilir, ancak yolcu­luğun sadece zevk için veya herhangi bir gay­ri meşru amaç için olmaması şarttır. (Seyyid Kutub; Social Justicein islam).

İmam Ebu Hanife'ye göre yolda kalan, yolcu­luğunun ortasında kendisine yardım verilecek olandır, yolculuğunun başında olan değil. Fa­kat ayette kullanılan kelimenin çok geniş bir tatbik alanı vardır ve yolculuğun başında ola­na da gayesinin muhlis ve makul olması şar­tıyla yardım yapılır. Hatta, siyasî baskılara, savaşa, etnik ve dinî nefret ve zulme bağlı olarak evlerini ve bütün varlıklarını terketmek zorunda kalmış "muhacirler" bile "yolda ka­lan" ifadesinin kapsamına dahil edilebilirler.

Yolda kalanlara dinlenecekleri binalar, bekle­me odaları, hamamlar vb. kolaylıklar ve ülke içinde diğer uygun ortamlar sağlamak şeklin­de olduğu gibi para olarak da yardım edilebi­lir. Yeni yollar yapmak, eski yolları ve köprü­leri tamir etmek bile bu başlık altına girebilir. Esasen, kolay ve rahat yolculuk yapılmasını sağlayan ve seyahati teşvik eden her kolaylık bu konu kapsamına girer,