- Yolculukta oruç tutmanın hoş olmayacağı

Adsense kodları


Yolculukta oruç tutmanın hoş olmayacağı

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sumeyye
Thu 10 November 2011, 03:15 pm GMT +0200
bölüm: 18

Yolculukta oruç tutmanın hoş olmayacağı

710- Câbir b. Abdillah (r.a.)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v.) Fetih yılı Mekke’ye doğru yola çıkmıştı. Küra-ül Gamîm denilen yere varıncaya kadar kendisi de ashabı da oruçlu idiler Rasûlullah (s.a.v.)’e şöyle denildi: “Oruç insanlara zor geliyor insanlar sizin yaptığınıza bakıp duruyorlar. Rasûlullah (s.a.v.) ikindiden sonra bir bardak su istedi ve insanların gözü önünde içti. Bunu görenlerin bir kısmı oruçlarını açtılar bir kısmı ise oruca devam ettiler. Bir kısım ashabının oruçlarına devam ettikleri haberi kendisine ulaşınca onlar itaat etmiyorlar isyan etmişlerdir” buyurdular. (Müslim, Sıyam: 15)

 Tirmîzî: Bu konuda Ka’b b. Âsım, İbn Abbâs ve Ebû Hüreyre’den de hadis rivâyet edilmiştir.

Tirmîzî: Câbir hadisi hasen sahihtir.

Rasûlullah (s.a.v.)’den “Yolculukta oruç tutmak iyi Müslüman olmak demek değildir” diye de bir hadis rivâyet edilmiştir.

Rasûlullah (s.a.v.)’in ashabından ve başkalarından bazı alimler yolculukta oruç tutulması taraftarıdırlar hatta bir kısmı yolculukta tutulan orucun kaza edilmesi görüşündedirler. Ahmed ve İshâk yolculukta oruç tutmamayı tercih etmişlerdir. Ahmed ve İshâk yolculukta oruç tutmamayı tercih etmişlerdir. Rasûlullah (s.a.v.)’in ashabından ve diğer bazı alimler ise “Gücü yeterde oruç tutarsa ne güzeldir ve değerli bir iş yapmış olur” derler. Sûfyân es Sevrî, Mâlik b. Enes, Abdullah b. Mübarek bunlardandır. Şâfii diyor ki: Rasûlullah (s.a.v.)’in “Yolculukta oruç tutmak iyi Müslüman olmak demek değildir” sözünün manası ve “bazı kimselerin oruçlu kalması haberi ulaşınca” onlar âsidirler sözünün manası: Allah’ın verdiği bu izni gönlü kaldıramayan kimseler içindir. Kişi yolculukta oruç tutmayı mübah görür fakat dayanabileceği için oruç tutarsa bu benim hoşuma gider.

selma 8-D
Mon 6 June 2016, 06:09 pm GMT +0200
Esselamú aleyküm
..... yolculuk esnasinda oruç tutmak hoş değildir peygamber efendimiz mekkeye yolculuk yaparken orucunu bozmuştur ALLAH RAZI OLSUN...

Bilal2009
Mon 6 June 2016, 07:13 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam ve rahmetüllah. Yolculukta Peygamberimiz orucunu açtığı halde bazıları orucunu açmayıp isyankar olmuşlardır. Rabbim bizleri isyan edenlerden eylemesin.  Rabbim paylaşım için razı olsun.

Kevser D
Sun 19 June 2016, 05:43 pm GMT +0200
Ve aleykumus selam ve rahmetullah
Yolculukta oruç tutmasakta olur seklinde biliyordum ben ama Efendimiz (sav) in zor durumda kalarak açması ve ashabindakilerden acmayanlara isyan denilecek kadar bi durum olmasini yeni ogrendim Rabbim razi olsun...

Lal-i Hal
Sun 19 June 2016, 06:17 pm GMT +0200
Ve aleykumusselam.yolculara tutmamalari icin ruhsat verilmistir..Allah razi olsun.rivayetlerden de tekrardan okuyup hatirlamis olduk.

Sevgi.
Sun 19 June 2016, 08:09 pm GMT +0200
Aleyna Ve Aleykümüsselăm ecmain yolcukta oruç tutmak dinimizde hoş karşılanmaz Efendimiz de tutmamış ve tutanlarada karşı çıkmıştır inşaAllah

RAMAZAN 7/D
Sun 19 June 2016, 10:25 pm GMT +0200
Ve Aleyküm Selam . Yolcu oruçlu olmaz . Ramazandan sonra o yolculuk yaptığı günü kaza edebilir yolcu .

ALLAH cc razi olsun

HALACAHAN
Mon 27 June 2016, 09:04 pm GMT +0200
Aleykum selam ..Yolculukta oruc dayanilabilecek tutulabilir .. Ancak tutulmamasinin daha sağlıklı olduğunu anlamış olduk .Allah razi olsun ..

Mustafa/Samed
Sat 3 December 2016, 05:27 pm GMT +0200
Ve Aleykümüsselam. Yolculuk halindeyken oruç tutmak hoş değildir. Paylaşım için Rabbim razı olsun.

muratb8
Sat 3 December 2016, 06:45 pm GMT +0200
Selamün aleyküm oruç tutmak iyi bir şeydir ancak orucun tutma şartları vardır mesala bunlardan bir tanesi ağır hastalığı olan kişiler gibi daha birçok sebep vardır.