sumeyye
Tue 8 November 2011, 04:03 pm GMT +0200
BÖLÜM: 71
YOLCU VE YOLCU OLMAYANLARIN MESH SÜRELERÝ
YOLCU VE YOLCU OLMAYANLARIN MESH SÜRELERÝ
95- Huzeyme b. Sabit (r.a.)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v.)’e mestler üzerine meshin süresinden soruldu da; “Yolcu olan kimse için üç gün, yolcu olmayanlar için ise bir gündür” buyurdular. (Ebû Dâvûd, Tahara: 61; Ýbn Mâce, Tahara: 86)
ž Huzeyme b. Sabit’in mesh hakkýndaki hadisine Yahya b. Maîn’in sahih dediði aktarýlmýþtýr. Râvîlerden Abdullah el Cedelî’nin ismi Abd b. Abd’dir ve Abdurrahman b. Abd’de denilir.
Tirmîzî: Bu hadis hasen sahihtir. Bu konuda Ali, Ebû Bekre, Ebû Hüreyre, Saffan b. Assâl, Avf b. Mâlik, Ýbn Ömer ve Cerir’den de hadis rivâyet edilmiþtir.
96- Saffan b. Assâl (r.a.)’den rivâyete göre, þöyle demiþtir: “Rasûlullah (s.a.v.) yolculuk yaptýðýmýzda üç gün üç gece boyunca cünüplük dýþýnda küçük ve büyük abdest bozduðumuzda ve uykudan dolayý mestlerimizi çýkarmamamýzý emrederdi.” (Nesâî, Tahara: 98; Ýbn Mâce, Tahara: 86)
ž Tirmîzî: Bu hadis hasen sahihtir. Hakem b. Uteybe ve Hammâd bu hadisi Ýbrahim Nehâi, Ebû Abdullah el Cedelî, Huzeyme b. Sabit’den rivâyet etmiþlerdir ki bu rivâyet sahih deðildir.
Ali el Medinî diyor ki: Yahya b. Saîd, Þu’be’den aktararak, “Ebû Abdillah el Cedelî’den, Ýbrahim en Nehaî mest üzerine mesh hadisini iþitmemiþtir” dedi.
Zaide, Mansur’dan naklederek þöyle diyor: Ýbrahim et Teymî’nin odasýnda idik Ýbrahim en Nehaî’de bizimle bulunuyordu, Ýbrahim et Teymî bize mesh hadisini Amr b. Meymun’dan, Ebû Abdullah el Cedelî’den, Huzeyme b. Sabitten aktararak anlatmýþtýr. Muhammed b. Ýsmail diyor ki: Saffan b. Assâl el Muradî’nin bu konudaki hadislerin en güzelidir.
Tirmîzî: Peygamber (s.a.v.)’in ashabýndan ve sonraki dönemin ilim adamlarýnýn pek çoðu, mesh süresinin yolcu için üç gün, yolcu olmayan için bir gün olduðu görüþündedirler. Sûfyân es Sevrî, Ýbn’ül Mübarek, Þâfii, Ahmed, Ýshâk bunlardandýr.
Tirmîzî: Bazý ilim adamlarýndan mesh için bir süre tayin edilmediðine dair rivâyetler de vardýr.Mâlik b. Enes bu görüþtedir.
Tirmîzî: Fakat vakit tayin edilmesi daha sahihtir. Bu hadis Âsým’ýn rivâyeti dýþýnda Safvân b. Assâl’dan da rivâyet edilmiþtir.