- Yiyecek Ve İçecek

Adsense kodları


Yiyecek Ve İçecek

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
saniyenur
Fri 24 August 2012, 10:19 am GMT +0200
Yiyecek Ve İçecek

Yiyecek ve içecek konusunda en önemli nok­talar şunlardır.

Tıpkı alkollü içkiler de olduğu gibi, domuzun da (eti ve yağı) bütün şekilleriyle Müslüman­lar tarafından tüketilmesi yasaktır. Alkollü iç­kiler konusunda bir yanlış anlaşılmanın gide­rilmesi gerekiyor: Kur'ân-ı Kerîm'de geçen hamr terimi, gerçi aslında mayalanmış Üzüm şüyu anlamına geliyordu. Fakat daha Hz. Peygamber zamanında bu anlam, üzüm, hurma, arpa ve diğer herhangi bir maddeden imal edilen, sarhoş edici, alkollü içki türlerini kapsıyordu. "Hamr yasağı" vahyedildiğinde, Medinelilerin sadece şarapları değil, bütün alkollü içki stoklarını sokağa dökmeleri bu­nun apaçık delilidir. Medine'de, Hz. Peygam­ber zamanında hamr'ın hurmalardan imal edildiğini de hatırlatalım. Ete gelince, Müslü­man sadece îslâmî bir şekilde kesilmiş hay­vanların ve kuşların etini yiyebilir. Kur'ân'da şöyle buyurulmaktadır: "Leş, kan, domuz eti, Allah'tan başkasının adı anılarak kesilen, bo­ğulan, dövülerek, düşerek, birbiriyle dövüşe­rek Ölen, canı çıkmadan kestiğiniz hariç yırtı­cı hayvanlar tarafından yenilen, dikilen o taş­lar için kesilen hayvanlar, sizin için haram kı­lınmıştır... Açlık sebebiyle zaruret içinde olanlar, günaha kaymayacak bir şekilde, bu haram kılınan şeylerden yiyebilirler. Çünkü Allah çok bağışlayan ve çok merhamet edendir." (5: 3). Yenilmesi helâl olan hayvanlar ve kuşlar bile, gayrimüslimler tarafından bo-ğazlanmışlarsa, haram olurlar. Kesmekle ilgi­li dinî kuralları gözetmeleri şartıyla Kitap Eh~ li'nin (Yahudi ve Hıristiyanların) kestikleri bunun dışındadır. İster Hıristiyan tarafından olsun, ister Müslüman tarafından olsun, boğ­mak suretiyle öldürülen tavuk helâl değildir, Kurbağa ve timsah gibi hem karada hem de­nizde yaşayan hayvanlar haramdır.

İslâmî usûlde hayvan kesimi şu şekilde olur: En başta Bismillah (Allah'ın adıyla) denilir, ardından boğaz (çene altından) kesilir, yani nefes ve yemek borusu, iki boyun damarı ke­silir, omurgaya dokunmaktan kaçınılır ve hayvan tam olarak can vermeden başının gövdesinden koparılmaması ve derisinin yüzülmemesi gerekir.

Yiyecek ve içecek için altın veya gümüş kapkacak ve çatal bıçakların kullanılması Müslü­manlara tamamiyle haramdır. Hz. Peygamber şöyle buyurmaktadır: "Altın ve ipek kulla­nımı ümmetimin erkeklerine haram, kadınla­rına helâl kılındı." Bunların birkaç istisnası vardır. Nitekim ipeğin savaş elbisesi olarak kullanılması caizdir. Altın da sadece madenî para olarak değil, diş cerrahisinde de kullanı­labilir. Halife Hz. Osman dişlerine altın kap­lama yaptırmıştı. Erfece b. Es'ad adlı bir sahabi, Hz. Peygamber'in kendisine, bir sa­vaşta kaybettiği burnunun yerine daha Önce yapılan gümüşten burun harabolduğu için al­tın bir burun takmasına izin verdiğini rivayet etmektedir.