- Yitik nesil

Adsense kodları


Yitik nesil

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
ehlidunya
Fri 6 January 2012, 04:23 pm GMT +0200
Yitik nesil

15 yıldır uygulanan 8 kesintisiz eğitim sistemini kesintili hale getirmek için nihayet harekete geçildi. Son Milli Eğitim Şûrası'nda alınan 1 4 4 4 sistemi Meclis'ten çıkarılacak yasa ile uygulamaya konacak.

28 Şubat sürecinde dış etkilerle 'Siyasi hayatıma mal olsa da bunu gerçekleştireceğim' diyen Mesut Yılmaz'ın imzasıyla 1997 yılında kabul edilen 8 yıllık kesintisiz eğitim yüz binlerce gencin içinde yer aldığı nesli heba etti. Üzerinde çalışmaları devam eden kanun teklifi önümüzdeki günlerde Meclis'e sunulacak. Zorunlu eğitim süresi ise 8 yıldan 12 yıla uzatılacak. Bundan böyle artık lise eğitimi de zorunlu hale gelecek. İmam Hatip liselerinin orta kısımları da alınan karar doğrultusunda yeniden açılabilecek. Ancak 15 yılda, başta İmam Hatip Liseleri olmak üzere meslek liselerinde okuyan genç bir nesil, ideolojik saplantılar nedeniyle milli ve manevi değerlerden ve altın bilezik olarak adlandırılan bir meslekten yoksun bir şekilde yetişti. 15 yılda gelinen nokta ise katsayı kararı kısmen çözülmesine rağmen hiç de iç açıcı değil. Çünkü  ortaokul kısmına kilit vurulan İHL'lerde  1996'da 511 bin 502 olan toplam öğrenci sayısı  2011 yılında 235 bin 639'ya kadar düştü. Öğrenci sayısında yüzde 400'e yakın düşüşler yaşandı. İki yıl öncesine kadar 100 bin civarında olan İHL'lerdeki öğrenci sayısının, artmasında katsayı farkının kısmen ortadan kaldırılması etkili oldu. AKP, iktidara gelmeden önce 2002 yılında bu sayı 65 bine kadar düşmüştü. Öte yandan cumhuriyet tarihinde ilk defa 2004 yılında 15 ilçedeki İmam Hatip Lisesi öğrencisizlik nedeniyle kapılarına kilit vurdu. 1997 yılında uygulamaya konan ve 8 yıllık kesintisiz zorunlu eğitim sistemine geçildiğinde; 3 yıl içinde öğrencilerin 30 kişilik sınıflarda okuyacağı, ilköğretimin 4. ve 5'nci sınıflarından itibaren öğrencilere en az bir yabancı dil öğretileceği, her ilçede en az iki okula bilgisayar laboratuvarı kurulacağı, taşımalı eğitimde öğrencilere öğle yemeği verileceği, öğretmensiz okul kalmayacağı, 2000 yılına kadar ikili öğretime son verileceği kısacası çağdaş Batı ülkelerinde ne varsa Türkiye'de onun olacağını vaat edilmişti. Ancak aradan geçen 15 yıla rağmen Türkiye hala bu hedefleri yakalayamadı.
Karma eğitim zorunluluğu kaldırılmalı

Eğitim Bir Sen Genel Sekreteri Ahmet Özer, 18. Milli Eğitim Şurası'nda da yer alan, önümüzdeki günlerde Meclis'e sunulması beklenen 1 4 4 4 şeklindeki 13 yıllık zorunlu eğitim teklifini değerlendirdi. Eğitimde 28 Şubat ürünü çok sayıda vesayetçi anlayış bulunduğunu kaydeden Özer, buna örnek olarak 'karma eğitim zorunluluğu', 'Milli Güvenlik Derslerine askerlerin girmesi', 'kesintisiz eğitimi' gösterdi. Özer, "Bu adım, 28 Şubat'ın kalıntılarının temizlenmesi için büyük bir adım ancak yalnızca kesintisiz eğitimin kesintili hale getirilmesi ile her şey halledilmiyor. Karma eğitim ile ilgili sıkıntılar devam ediyor. Bunun da kaldırılması lazım. İsteyen çocuğunu kız okulunda okutsun, isteyen erkek okulunda, isteyen karma eğitim veren okullarda okutsun. Vatandaşa bir dayatma olmamalı. Milli Güvenlik derslerine hala asker giriyor. Askerler hala sınıflarda kışla eğitim veriyorlar." diye konuştu.
"Son 4 yıl esnek olmalı, sınavla erken mezuniyet imkânı verilmeli"

İlk 4 yıllık temel eğitimden sonra isteyen öğrencilerin mesleki eğitime devam edebilmesi gerektiğini söyleyen Özer şöyle devam etti: "Yani isteyeni mesleki alana yönlendirelim. Mesleki alanda başarısı, becerisi olanlar varsa, o alanda ikinci 4 yıllık süreyi devam etsin. Mesleki alana yönlendirme ile ilgili bölümü es geçmeyelim. Burada imam hatibin orta kısmı olabilir, spor okullarının orta kısmı olabilir, tiyatro ile alakalı okullar olabilir. Yetenek gerektiren meslek liselerinin orta kısımlarını bu yolla açılmış olması lazım ki, bazı meslekler erken başlamayı gerektirir." şeklinde konuştu.

MİLLİ GAZETE