- Yıkandıktan Sonra Cenazeden Pislik Çıkması

Adsense kodları


Yıkandıktan Sonra Cenazeden Pislik Çıkması

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
ezelinur
Fri 29 January 2010, 08:51 pm GMT +0200

Yıkama tamamlandıktan sonra cenazeden pislik çıkması ve bunun da bedenine veya kefenine bulaşması halinde, bu pisliği gidermek ge­rekir. Ama yıkama tekrarlanmaz. Mâlikîlerle Şâfiîler bu görüştedirler. Hanbelîlerie Hanefîlerin buna ilişkin görüşleri aşağıya alınmıştır.

Hanefiler dediler ki: Ölüden, bedenine veya kefenine isabet eden bir necaset çıkmasının bir sakıncası olmaz. Ancak bu, kefenlemeden önce meydana gelmişse, sadece temizlik maksadıyla giderilmelidir. Bu necaseti gidermek, üzerine kılınacak namazın sahîh olması için şart değildir. Ne­casetin çıkması kefenlemeden sonra olmuşsa yıkanmaz. Çünkü yıkanma­sında zorluk ve sıkıntı vardır. Ama ölüye, kendisinden kaynaklanmayan bir necaset bulaşırsa, meselâ necis bir kefene konulmuş olursa bu, nama­zın sıhhatine engel olur.

Hanbeliler dediler ki: Ölüden, yıkama işleminden sonra bir ne­caset çıkarsa bunu gidermek ve yıkama sayısını yediye kadar tekrarlamak vâcib olur. Bundan sonra da necaset çıkarsa yıkama yenilenmez. Sadece çıkan necaset yıkanarak giderilir. Bu söylenenler, necasetin kefenlenme­den önce çıkmasıyla ilgilidir. Kefenlenmeden sonra bu gibi haller vukûbulursa, yıkama geçerli olup iade edilmesi gerekmez.[132]