- Yevmu'ş-şek

Adsense kodları


Yevmu'ş-şek

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
armi
Wed 7 April 2010, 10:55 am GMT +0200

YEVMU´Ş-ŞEK




Kamerî aylardan Şaban ayının 29´undan sonraki gün. Bu günün Şaban´ın son günü mü yoksa Ramazan´ın ilk günü mil olduğunda şüphe edilir. Onun için bu güne "şek günü" denilir. Eğer Şaban ayı otuz çekerse, bu gün Şaban´ın son günü; yirmi dokuz çekerse, Ramazan´ın ilk günü olur. Tabiî bu günün şek günü olması için, Ramazan hilâlinin görülmemiş olması gerekir. Hilâl görünürse artık o gün Ramazan´ın ilk günüdür. Hilâlin görülmediği günde havanın bulutlu olması şart değildir. Çünkü hava açık olduğu halde Ramazan hilâlinin bir memlekette görülmeyip başka bir memlekette görülmesi mümkündür (Merginânî, Hidâye, I,119; İbn Abidin, Reddü´l-Muhtar, II, 381; Ö. Nasûhi Bilmen, Büyük İslâm İlmihali, 357).

Bazı alimlere gore; bu günün şek günü olması ya havanın bulutlu olması veya hilâlin görüldüğü iddia edildiği halde isbat edilmemesi gibi durumlarda söz konusudur (Mahmut Muhammed Hattab es-Sübkî, el-Menhelü´l-Azbü´l Mevrûd Şerhu Sünen´il İmam Ebî Davud, (Beyrut 1394, X 53).

Şek gününde nafileden başka bir niyetle oruç tutmak mekruhtur. Ancak, nafileye niyet edilir de o günün Ramazan´dan olduğu meydana çıkarsa, tutulan oruç Ramazan orucu yerine geçer. Şek gününde; bu gün Ramazan´dansa Ramazan için; değilse nafile olmak üzere niyet edilerek oruç tutulması da mekruhtur. Fakat bu şekilde oruca niyet edilir de, o günün Ramazan´dan olduğu anlaşılırsa, tutulan oruç, Ramazan orucu olarak sahih olur.

Şek günü bir kimsenin oruç tutmak adeti olan bir gününe rastlarsa o günde de oruç tutması efdaldir (M. Zihnî, Nimetu´l-İslâm, 2. Kısım, 30).

Günlerin astronomik hesaplarla saniyesine kadar bilindiği günümüzde, şek günü konusunda pek problem yoktur. Hesaplar, hangi ayın ne zaman girip, ne zaman çıkacağını şüpheye mahal bırakmayacak şekilde ortaya koymaktadır.

Şamil İA