- Yetim kızı nikahlamak için izin alınır

Adsense kodları


Yetim kızı nikahlamak için izin alınır

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sumeyye
Thu 10 November 2011, 05:00 pm GMT +0200
bölüm: 19

Yetim kızı nikahlamak için izin alınır



1109- Ebû Hüreyre (r.a.)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v.) şöyle buyurdu: “Babasız kızın nikahlanması için kendisinin izni alınır.” Eğer susarsa bu, onun izni demektir. Kabul etmezse üzerine varılmaz. (Yani evlenme konusu kendisine ulaştırılır ve kabul etmeyip reddederse anlamındadır.) (Ebû Dâvûd, Nikah: 22)

Tirmîzî: Bu konuda Ebû Musa, İbn Ömer ve Âişe’den de hadis rivâyet edilmiştir.

Tirmîzî: Ebû Hüreyre hadisi hasen sahihtir. Yetim kızların evlendirilmesi konusunda ilim adamları değişik görüşler ortaya koymuşlardır; Bir kısmı: Yetim kız çocuğu küçük yaşta nişanlanırsa bu nikah akıl baliğ oluncaya kadar durdurulmuş demektir. Bülûğa erince bu nikahı hükümsüz kılma ve geçerli kılma yetkisine sahiptir. Tabiin ve sonraki dönem alimlerinden bir kısmı bu görüştedir.

Bir kısım alimler ise şöyle derler: Yetimin nikahlanması bülûğa ermeden caiz olmaz. Nikahta seçim caiz değildir. Sûfyân es Sevrî, Şâfii ve ilim adamlarından bir kısmı bu görüştedir. Ahmed ve İshâk diyor ki: Yetim kız dokuz yaşına vardığında evlendirilebilir. Kendisi razı olursa nikahı caizdir. Ergenlik çağına ulaşınca seçme hakkı diye bir şey yoktur. Ahmed ve İshâk, Âişe’nin dokuz yaşında Peygamber (s.a.v.) ile evlenmesini delil olarak kullanırlar. Âişe der ki: “Kız dokuz yaşına vardığında kadın sayılır.”

ceren
Wed 7 December 2016, 10:45 am GMT +0200
Esselamu aleykum.Evlenecek kizin aileside olsa yetimde olsa ondan rizasi alinmalidir.Dinen uygun olan durum budur.Rabbim razi olsun bilgilerden...

HALACAHAN
Wed 7 December 2016, 11:56 am GMT +0200
Rabbim annemize babamiza hayirlinuzun omurler versin..Bizleri de onlara hayirli evlat etsin ..

Sevgi.
Wed 7 December 2016, 01:39 pm GMT +0200
Aleyna Ve Aleykümüsselăm. Bir yetim kızı nikahlamak için yakınlarından izin almak lâzımdır. Mevlam bizleri bu gibi durumlarda hassas olanlardan eylesin inşaAllah. Amin ecmain