- Yeni Evlenen Kimse Karısının Yanında Aralıksız Kaç Gün Kalmalı?

Adsense kodları


Yeni Evlenen Kimse Karısının Yanında Aralıksız Kaç Gün Kalmalı?

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sidretül münteha
Fri 21 October 2011, 03:53 pm GMT +0200
5. Yeni Evlenen Kimse Bakire Veya Dul Karısının Yanında Aralıksız Kaç Gün Kalmalı?


14. Abdurrahman oğlu Ebû Bekir el-Mahzumî (r.a.) den şöyle rivayet olundu: Resûlullah (s.a.v.) Ümmü Seleme ile evlendiğinde ona:

«—Yanımda her zaman kıymetli olacaksın. İstersen se­nin yanında yedi gece kalayım, yedi gece de diğer zevcele­rimin yanında kalayım, istersen üç gece senin yanında kal­dıktan sonra öbürlerinin yanına gideyim, üç gün sonra tekrar geleyim.» deyince Ümmü Seleme:

«— Üç gece kal» dedi.[13]

 

15. Enes b. Malik (r.a.) der ki: (Yeni evlenen kadınlara tanı­nan özel hak) bakire kız için yedi gece, dul kadın için üç gecedir.[14]

îmam-ı Malik der ki: Bize göre de hüküm böyledir. Yeni evlendi­ği karısından başka zevcesi varsa yeni evlendiği kadının ilk günle­ri geçtikten sonra, geceleri aralarında eşit bir şekilde taksim eder. Yeni evlendiği karısının yanında geçirdiği ilk gecelen hesaba kat­maz.



[13] Müslim, Radâ, 17/12, no: 41-44; Şeybanî, 525.

îşte din, her şeyde adaleti ön planda tuttuğu gibi, birden fazla kadınla evle­nen kimsenin de zevceleri arasında adaleti eksiksiz uygulamasını emreder. Her şeyde ümmetine örnek olan Resûl-i Ekrem (s.a.v.), bu hususta da örnek olmuştur. Müteaddit zevceleri olan kimsenin geceleri de hanımları arasın­da adilâne taksim etmesi gerekir. Yalnız yeni evlendiği karısına kaynaşma­ları için ilk günlerde özel hak tanımıştır. O da gelecek hadisde de belirtildiği gibi, bakire için yedi gece, dul kadın için üç gecedir.

[14] Buharı, Nikâh, 67/100-101; Müslim, Radâ, 17/12, no: 45-46.