- Yeni doğan bebek nasıl tutulur

Adsense kodları


Yeni doğan bebek nasıl tutulur

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
hafiza aise
Tue 16 August 2011, 02:33 pm GMT +0200
YENİ DOĞAN BEBEK NASIL TUTULUR?

Aralık 2010 63.SAYI

Daha önceden küçük bir bebekle bir arada bulunmadıysanız, yıkamak gibi onu yatırıp kaldırmak da size çok zor gelebilir. Şunu unutmamak gerekir ki, bebeklerin çoğu düşündüğümüzden daha dayanıklıdırlar.

Anneler bebeklerini tutma işine daha çabuk alışırlar. 6 aylık olana kadar bebeklerini kucağına alamayan babalar vardır. Bebeğinizin beslenmeye, uykuya ihtiyacı olduğu kadar; kucağa alınmaya, yakınlığa ve sevgiye ihtiyacı vardır. Bebeğini ilk günden itibaren kucağına alamayan bir baba, büyüdükçe onunla iletişim kurmakta güçlük çekebilir. Burada önemli olan sevgiyle ve kendinizden emin bir şekilde bebeğinize yaklaşmanızıdır. Ona karşı kuşkulu yaklaşırsanız, o da huzursuz olacaktır.
Bebeğinizi kucaklarken sadece biraz dikkatli olmaya, onu sarsıp korkutmamaya çalışın. Unutmayın ki, hiçbir şeye gücü yetmeyen yavrunuz, size tümüyle bağımlıdır.

BEBEĞİNİZİ YATIRIRKEN VE KALDIRIRKEN

Bebeğinizi kaldırırken başını arkadan desteklemek çok önemlidir. Bebeğiniz başını tam tutamadığı için geriye doğru atabilir bu da onun için zarar vericidir. Sırtta, omurilik boyundan uzanan kolunuz, eliniz açık olacak biçimde bebeğin başını desteklemelidir. Bir kolunuzla bebeğin sırtını desteklerken, diğer elinizle başını arkadan korumalısınız.

Bebeğinizi yattığı yerden kaldırırken de bir elinizle bebeğin ayak bileklerinden yumuşakça kavrayarak, bebeğin bacaklarını yukarı kaldırırken; diğer kolumuzu elimiz açık ve avuç içi başının alt bölümünü ve ensesini kavrayacak biçimde sırtına yerleştirilir.  Böylece bebeğin desteksiz olan sırt ve baş bölgesi kavranmış olur. Bebeği yandan, arkadan ya da ortadan da alabilirsiniz fakat burada önemli olan orta hattı desteklemektir.

Bebeğinizi kucağınıza alırken onunla konuşun. Sesinizi tanır ve rahatlar. Daha sonraları kucağınıza aldığınızda onunla çeşitli oyunlar oynayabilirsiniz.

Bebeğinizi yatırırken ise; bir eliniz başının altında, diğer eliniz poposunun altında olduğu halde onu yavaşça düz bir yere bırakın. Önce poposu yere değsin, daha sonra başını yavaşça bırakarak elinizi çekebilirsiniz.

BEBEĞİNİZE GİYSİ ALIRKEN

Bebeğinize giysi alırken giyilmesi kolay ve bez değişimini kolayca yapabileceğiniz giysileri tercih etmeye özen gösterin. İlk 6 ay boyunca en uygun bebek giysisi tulumdur. Boyundan ayak kısmına kadar önü ve ağı çıtçıtlı olması, altının rahatça temizlenmesi açısından size ve bebeğinize kolaylık sağlar.

Bebeğinizin giysilerini yıkarken ilk aylar sabun tozu kullanmaya özen gösterin. Deterjan atıklarının kalmaması için iyice durulayın. Deterjan atıkları bebeğinizin cildini tahriş edebilir. Yeni alınan kıyafetleri yıkamadan bebeğinize asla giydirmeyin.

Bebeğiniz için seçtiğiniz giysilerin pamuklu ve yünlü olmasına dikkat edin. Bunlar bebeğinizin vücut ısısını korumaya yardım ederler. Sentetik ve naylon giysiler teri yeterince ememez ve pişik oluşumunu artırır.
Bebeğinizin kıyafetlerinin arkasında bulunan etiketleri kesin. Giysilerin çıt çıt ve fermuarlarının bebeğinizi incitecek yerde olmamasına dikkat edin.

Bebeğinizin çok çabuk büyüdüğünü göz önünde bulundurarak değişik boylarda giysi almaya dikkat edin.

KUNDAKLAMAK İLE SARMAK ARASINDA FARK NEDİR?

Yeni doğmuş bebeğinizi sırt üstü bıraktığınızda kollarını açarak sıçrar. Bu çok doğal ve fizyolojik bir reflekstir. 2-3 aya kadar devam eder.

Kundaklamak ve bacakları sıkarak sarmak kalça çıkıklığına sebep olduğundan kesinlikle önerilmez.  Gündüz saatlerinde bebeği gözlediğiniz anlarda yüz üstü kurbağa pozisyonunda yatırabilirsiniz. Kollarını oynatamadığı için rahat edecektir. Bebek çok sıcak olmayacak biçimde sadece kolları ve ayakları dışarıda bırakılacak tarzda sarılabilir.

En sık yaşanan yeni doğan hastalıkları; sarılık, iyi beslenememe, pamukçuk, konak, gaz sancısı, deride kuruluk ve bazı özel genetik hastalıklardır.

YENİ DOĞAN BEBEKLERİN İHTİYACI OLAN TEMEL GİYSİLER

• İçinde zıbını, tulumu, patik, önlük ve şapkası bulunan 2 adet hastane çıkışı. İlk haftalar en rahat kullanılacak olan kıyafetler hastane çıkışlarıdır.
• 5-6 adet eldivensiz, bacak arası çıtçıtlı tulum. Bebeğinizin ellerini tanıması ve oynaması için ellerinin açıkta kalması gerekir. Patikli tulumlar ilk zamanlar kullanışlı olabilir fakat daha sonraları çok fazla tercih edilmez.
• 1 adet yün hırka. Tüylü yünden kaçınmak gerekir.
• 7 adet fanila ya da badi. Bebeğiniz 1-1,5 yaşına gelene kadar badi uygun bir iç giyimdir. Yakası açık ve bez değiştirmek için çıt çıtlı olduğundan işinizi kolaylaştırır.
• 2 adet yün yelek.
• 3 çift lastikleri sıkı olmayan bebek çorabı.
• 2 adet gece pijaması. Biraz büyüdüğünde kolları ve bacakları olan bir uyku tulumunu tercih edebilirsiniz.
• 2 adet penye önlük. Diş çıkarma esnasında çok fazla salya akıtacağı için penye önlük tercih edilir. Katı besinleri yemeye geçtiğinde muşamba önlük kullanılır.
• Tülbentten yapılmış kusmuk bezleri.
• Mevsimine göre güneş başlığı ya da yün başlık.
• 2-3 takım sokak giysisi ve patiği.

Aysun ÖZPOLAT