- Yeminde İstisna

Adsense kodları


Yeminde İstisna

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
saniyenur
Thu 24 November 2011, 09:42 pm GMT +0200
5- Yeminde İstisna


1511- Ebu Hureyre (r.a)'tan rivayet ediidiğine göre, Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmaktadır:

“Dâvud (a.s)'ın oğlu Süleyman (a.s):

“Bu gece mutlaka yetmiş kadını dolaşacağım, bunların hepsi Allah yolunda savaşacak bir süvari doğuracak” dedi. Arkadaşı, ona:

“İnşallah Allah dilerse” de!” diye uyardı ise de o inşallah demedi. Kadınların hepsini dolaştı, fakat içlerinden hiçbir kadın gebe kalmadı. Sadece bir kadın, bir erkek yarısı doğurdu. Resulullah:

“Muhammed'in nefsini elinde bulunduran Allah'a yemin ederim ki, “İnşallah” deseydi çocukları doğup Allah yolunda süvari olarak toptan cihad ederlerdi” buyurdu.[808]

Açıklama:

Bu hadis,

“Andolsun biz Süleyman'ı imtihan ettik. Tahtının üstüne bir ceset bırakıverdik, sonra o, yine eski haline döndü” [809] ayeti arasında bir bağ görülmüştür.

Ayette kapalı olarak haber verilen fitne ile imtihanın ve taht üstüne bırakılan cesedin neden ibaret olduğu hakkında müfessirler çok çeşitli yorumlar ileri sürmüşlerdir. Bunlann çoğu Kur'an'a uymayan, peygamberlik görevine asla yakışmayan şeylerdir. Bunlar, gerçekten değiştirme ve tahrif eden Ehl-i kitabın uydurmalarıdır. Fahreddîn er-Râzî, bu hurafeleri birçok sağlam delillerle ret ettikden sonra o imtihan için şu bilgiyi ileri sürmektedir:

Süleyman peygamber bir gecede kadınların hepsini ziyaret edeceğini, onlardan herbirinin süvari birer oğlan dünyâya getirib bunlann Allah yolunda savaşacaklarını söylemiş, İnşallah Allah dilerse dememiş ve dolayısıyla o kadınları dolaşmış, Fakat içlerinden yalnız biri eksik doğumlu bir oğlan dünyâya getirmiş, bunu babasının kürsüsü üzerine bırakıvermişler. İşte onun istiğfar etmesi, bu inşallah sözünü unutmuş olmasındandır. [810]

Bu hadisle ilgili olarak üç görüş ileri sürülmüştür:

1- Bir gecede bu kadar kadınla birlikte olmanın aklen mümkün olmadığından dolayı ka­bul etmeyenler. [811]

2- Hadiste herhangi bir problemin olmadığı, çok kuvvetli ihtimale göre Hz. Peygamber (s.a.v.)'in bu olayı yahudilere istinaden ve başka birine örnek olarak anlatıldığı, dinleyenlerin de bunu yanlış anlayarak Hz. Peygamber (s.a.v.)'den gerçek bir olay gibi anlatıldığı görüşü.[812]

3-  Bu olayın mucize olduğu, dolayısıyla bu hadisi olduğu gibi kabul edenler.

Gelecekte yapılacak bir işi, “İnşallah” diyerek anlatmak müstehabtır. “Yarın filanca işi yapacağım inşallah” demek gibi.

“İnşallah” yani istisna sözü, yeminin, mün'akid olmasına engeldir. Bir kimse, yemin et­se, sonra da bu sözüne ek olarak “İnşallah” dese üzerine yemin verdiği şeyi yapmakla yemininden dönmüş olmaz. Yalnız bunu için iki şart vardır:

1- İnşallah sözünü, yemine bitişik olarak söylemek.

2- Yemin etmezden önce istisnayı niyet etmek.


[808] Buhâri, Nikâh 19, Talâk 40, Keffaratu'I-Eyman 9; Nesâî, Eyman 40; Ahmed b. Hanbel, Müsned, 2/229, 275, 506.

[809] Sâd: 38/34.

[810] Fahreddin er-Razi, Tefsiri Kebir.

[811] Muhammed Gazali, Doç. Dr. Abdullah Aydemir.  İslami Kaynaklara Göre Peygamberler, s. 188-189.

[812] Mevdudi, Tefhimu'l-Kur'an, 5/38..