- Yemekten Önce El Yıkama

Adsense kodları


Yemekten Önce El Yıkama

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
reyyan
Sun 13 November 2011, 05:50 pm GMT +0200
Yemekten Önce El Yıkamanın Hükmü
[61]
 

3761... Selman (r.a)'den şöyle rivayet olunmuştur; dedi ki:

Ben Tevrat'ta, "Yemeğin bereketi, yemekten önce elleri ve ağ; yıkamaktır" (sözünü) okumuştum. Bunu Peygamber (s.a)'e anlattırr Bunun üzerine (Hz. Peyamber);

"Yemeğin bereketi yemekten önce elleri, yemekten sonra da elleri ve ağzı yıkamaktır" buyurdu. Süfyân (es-Sevrî), yemekten öne elleri yıkamayı mekruh görürdü.

Ebû Dâvûd dedi ki: Bu hadis zayıftır.[62]

 

Açıklama
 

Bu hadis-i şerif yemekten Önce ve sonra elleri yıkamanın sünnet olduğunu söyleyen Hanefîlerin delilidir. İmam Mâlik ile Süfyân-i Sevrî bir önceki hadis-i şerifin zahirine sarılarak yemekten önce el­leri yıkamanın mekruh olduğuna, İmam Şafiî de yemekten önce elleri yıka­mayı terketmenin müstehab olduğuna hükmetmiştir.

Aslında bir önceki hadis-i şerifte Hz. Peygamber'in yemekten önce ge­reksiz gördüğü şey abdest almaktır, elleri yıkamak değildir. Bununla birlik­te yemekten önce abdest almakta da bir sakınca yoktur.[63]

Avnü'l-Ma'bûd yazarının açıklamasına göre, Ahmed b. Hanbel de ye­mekten önce el yıkamanın müstehab olmadığı görüşünde idi.

Oysa Aliyyü'l-Kârî'nin açıkladığı gibi Hz. Peygamber, "Yemekten ön­ce elleri yıkamak fakirliği, yemekten sonra yıkamak da cinneti önler" bu­yurmuştur. Bu bütün peygamberlerin sünnetidir. Bununla birlikte Süfyân-ı Sevrî'nin bunu mekruh görmesi şaşılacak bir şeydir. Her halde Süfyan-ı Sevr'i bu sözü, elini daha önce iyice yıkadığı için temiz olduğunu kesinlikle bilen kimseler için söylemiştir. Maksadı da su israfını önlemektir.[64]

Bu bakımdan Hanefî uleması yemekten önce ve sonra elleri yıkamanın sünnet olduğunu söylemişlerdir.

Bu mevzuda Dürrü'l-Muhtâr isimli eserde, "Yemeğin sünneti yemek­ten önce Besmele çekmek, yemekten sonra Elhamdüllillah demektir" diye kaydedilmiştir. Mülteka isimli eserde de bunlara, yemekten önce ve sonra ellerin yıkanması da ilâve edilmektedir.

Avnü'l-Ma'bûd yazarının dediği gibi, her zaman kirlenmeye ve mikrop kapmaya müsait olduğundan, yemekten önce ellerin yıkanması yemeğin vü­cuda yaraması yönünden çok lüzumludur.

Yemek esnasında yağlanmaları ve yemeğin bulaşması kaçınılmaz oldu­ğu için de yemekten sonra ellerle birlikte ağzı yıkamakta da çok büyük fay­dalar vardır.

Binaenaleyh bu sünnete uyularak yenen yemekte bereket olur. Bu şekil­de yenen yemek nefsin sükunet bulmasına yardımcı olduğu gibi ibadete koş­masına da sebep ve yardımcı olur. Ayrıca bu şekilde yenen bir yemeğin, yi­yenlerin doymasına yetecek kadar maddeten artması da söz konusudur.[65]

[61] Concordance'da bu bâb'a numara verilmemiştir.

[62] Tirmizî, et'ime 39; Ahmed b. Hanbel, I, 441.

Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınevi: 13/389.

[63] Aliyyü'1-Kârî, Şerhu' Ayni'1-İlm ve Zeyni'1-Hilm, I, 273.

[64] A.g.e., 272.

[65] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınevi: 13/390.


HALACAHAN
Fri 22 July 2016, 05:38 pm GMT +0200
Selamun aleykum ..Yemeğe yüz ile başlamak yemek öncesinde elleri yıkamak yemekten sonra el ve agzi yıkamak midenin ucte birini bkos bırakmak suyu oturakak üç seferde içmek sunnettir  ..ve inşaallah dikkat edenlerden oluruz ..

yagmur_7-c
Fri 22 July 2016, 05:43 pm GMT +0200
Ve aleykum selam
Her şeyden önce temizlik vardir...Yemek yemeden ince de elimizi ve yüzümüzü mutlaka yikamaliyiz ...Yukarıda bahsedilen konu ise abdest almaktır...Rabbim bu güzel sunneti yapanlardan etsin inşallah.....

Bilal2009
Fri 22 July 2016, 06:19 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam ve rahmetüllah. Rabbim bizleri yemekten önce ellerini yıkayanlardan ve sağlığına dikkat edenlerden eylesin . Rabbim paylaşım için razı olsun.

Rüveyha
Fri 22 July 2016, 06:23 pm GMT +0200
Ve aleykumusselam...Sünnet üzere yapılan herşeyde güzellik vardır,bereket vardır.İnşaAllah sünnet ehli olanlardan oluruz

Alican 7-B
Fri 22 July 2016, 06:26 pm GMT +0200
Selamun Aleyküm ve rahmetullah ve berekatühü. Temizlik imandan gelir. Bizler her zaman temiz kişiler oluruz inşAllah. Ve her yemekten önce elimizi her yemekten sonra da elimizi ve ağzımızı yıkarız inşAllah. Ve peygamber efendimiz yemekten önce abdest almayı gereksiz bulmuştur. Rabbim paylaşım için razı olsun.

Mevlüde
Fri 22 July 2016, 07:18 pm GMT +0200
Aleykumusselam ve rahmetullah.yemekten once ve sonra yikamayi yemegin bereketi olarak nitelendiriyor Efendimiz.insallah ihmal etmeyelim.