- Yemeğin sünnetleri

Adsense kodları


Yemeğin sünnetleri

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sumeyye
Wed 16 March 2011, 02:20 pm GMT +0200
Yemeğin Sünnetleri:




Yemeğin Sünnetleri: Yemeğe başlarken besmele çekmek, sonunda Allah (cc) a hamdetmek; Yemeğe başlarken besmele çekmeyi unutan kimse hatırladığında; 'bismillahi alâ evvelini ve âhirih’ demelidir.

Zira buna dâir hadîs-i şerîf vârid olmuştur. [153] Hamd; rızıklandığı zaman müminin şükretmesidir. Bu hususda Peygamber Efendimiz (sas) şöyle buyurmuştur:

“Allah (cc) kendisine yemek takdim edildiğinde evvelinden besmele çekip sonunda Allah (cc) a hamdeden mümin kulundan razı olur.”

Yemekten önce ve sonra elleri yıkamak: Peygamber Efendimiz (sas) şöyle buyurmuştur:   

“Yemekten önce abdest almak fakirliği yok eder. Yemekten sonra abdest almak ise, küçük günahları yok eder.” [154] Bu hadîs-i şerîfdeki abdestten maksat; elleri yıkamaktır. Yemeğe başlarken evvelâ gençlerin, yemeğin sonunda ise yaşlıların ellerini yıkamaları edebdendir. Yemekten evvel yıkanan elleri mendille silmemek gerekir ki, yemek esnasında yıkamanın eseri kalsın. Yemek sonrası yıkanan elleri ise mendille silmek gerekir ki, yemeğin eseri tamamıyla yok olup gitsin.

Evlere su taşımak için kaplar edinmek müstehabdır: Çünkü kadınların abdest almak ve içmek için suya ihtiyaçları vardır. Onlar avret olduklarından, dışarı çıkmaktan menedilmişlerdir. Allah (cc) onlara şu emri vermiştir:

“Evlerinizde oturun.” [155] Kadının diğer ihtiyaçlarını karşılaması gerektiği gibi, su ihtiyacını karşılamak da erkeğin vazifesidir. [156]

 

Kaplar:

Bu (su kabının) testi olması daha iyidir: Bu kaplarda israf ve böbürlenme yoktur. Bir hadîs-i şerîfde Peygamber Efendimiz (sas) şöyle buyurmuştur:

“Bir kimse evinin kaplarını topraktan edinirse, onu melekler ziyaret eder.” Evde kullanmak üzere bakır, tunç gibi madenlerden ve deriden kaplar edinmek caizdir. Ama daha evvel belirtilen sebeplerden dolayı; altın ve gümüşten kaplar edinmek caiz değildir. [157]



[153] Bu hadîsi Tirmizî ve Ebû Dâvud tahrîc etmiştir.

[154] Bu hadîsi Evsat'da Taberânî rivayet etmiştir.

[155] Ahzab: 33/33.

[156] Abdullah b. Mahmûd b. Mevdûd el- Mavsılî, El-İhtiyar Li-Ta'lîlî'l-Muhtar, Ümit Yayınları: 4/174-175.

[157] Abdullah b. Mahmûd b. Mevdûd el- Mavsılî, El-İhtiyar Li-Ta'lîlî'l-Muhtar, Ümit Yayınları: 4/175.


Bilal2009
Thu 21 May 2020, 03:30 pm GMT +0200
Esselamu aleyküm Rabbim paylaşım için razı olsun

Sevgi.
Fri 22 May 2020, 03:38 am GMT +0200
Aleyküm selâm. Rabbim bizleri herzaman sünnete uyanlardan eylesin inşaAllah
Bilgiler için Allah razı olsun kardeşim

es-Sabur
Sun 24 May 2020, 06:32 am GMT +0200
Yemeğe başlarken besmele çekmelidir sonunda hamd ve şükür edilir yemekten önce ve sonra eller yıkanır yemekten önce abdest almak fakirliği giderir