- Yedinci Kısım

Adsense kodları


Yedinci Kısım

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sümeyra
Tue 17 January 2012, 02:10 pm GMT +0200
YEDİNCİ KISIM



KADERE İMAN
 

Kaza Ve Kader Nedîr?
 

Kaza ve kader kelimelerinin İslâm ıstılahın­da ifade ettikleri m&nk şudur:

«Kader», ezelden ebede kadar olmuş ve ola­cak şeylerin hepsinin zamanının, yerinin ve na­sıl olacaklarının Allah tarafından ezelde bilinme­si ve bu bilgiye uygun olarak takdir ve irade edil­mesidir. Kader, Allah'ın «ilim» ve «irade» sıfatla­rı île ilgilidir. Allah, ilim sıfatı ile, olacak şeyleri bütün teferruatı ile bilir, irade sıfatı ite şöyle ve­ya böyle olmasını tercih ve takdir eder. işte bir şsyin, ezelde Allah tarafından bilinmesine ve öy­lece tercih ve takdir edilmesine  «kader» denir.

«Kaza» ezelde, Allah tarafından bilinen ve takdir edilen şeylerin, zamanı ve yeri girdiğinde, ezeldeki bilgi ve takdire uygun olarak, Allah tara­fından yaratılmasıdır. Kaza, Allah'ın «Kudret» ve «Tekvin» sıfatları ile ilgilidir. Allah, kadere uy­gun olarak, her şeyi kudret vs tekvin sıfatları ile yaratır.

Kâinatta her şey, kaza ve kadere bağlıdır. Allah'ın takdir ve iradesinin dışında hiç bir şey olmaz.

«Kadere îman»; iyi-kötü, hayır-şer ne varsa hepsinin Allah tarafından ezelde takdir edilip za­manı g:Iince de yine Aîlah tarafından bu takdire göre yaratıldığına inanmak demektir.

Kaza ye Kadere iman, İslâm'ın inanç esasla­rının en mühimlerinden biridir. İslâm mütefekkirleri ve kelâm âlimleri, Kaza ve Kader mesele­sinde çeşitli görüşlere sahip olmuşlar, bu konuda birçokları yanılmış ve temel inançtan sapmışlar­dır.

Kaza ve Kader meselesindeki ihtilâf; «kulla-rm krndi fiillerini halk (yaratma)» meselesinde­ki ihtilâftan doğmuştur.

Kaza ve Kader kelimeleri, umumiyetle, ikisi de bir arada kullanılır. Bu kelimelerden; biri di­ğerinin lâzım'ı olmakla beraber; mezhepler ara­sında kullanılışlarında ihtilâf vardır. Meselâ, bi­zim (Matüridîlerin) Kaza diye tarif ettiğimizi, Eş'arîler Kader diya tarif ederler.

Rağıp'a göre: Kader, takdir; Kaza da, tahsil etmek ve kesin olarak hükmetmektir.

Başka bir deyimle Kader, ölçmek için hazır­lanan şey; Kaza ise, fiilen ölçmekten ibarettir.

Kader, bir şeyin esası; Kaza da onun tafsilâ­tıdır. Meselâ; Kader, bir devletin divan'mdaki İc­mal defteri; Kaza da o deftere göre, vazife sahip­lerine Boytü'İ-mal'in tevzi ve taksimidir.

İbnü'1-Esîr, «El-Bİdaye Ve'n-Nîhaye» İsimli eserinde şöyle demektedir:

«Kader, takdir; Kaza ise, halk (yaratma) manası­nadır. Bunlar, birbirinin mütelâzımıdır. Yani, bunlar birbirlerinden ayrılmayan iki emirdir. Kader, esas (te­mel); Kaza ise bina mesabesindedir. Kim ki, birbirin­den ayırmak isterse Kaza ve Knder binasını yıkmış otur.»

Yani, İbnül-Esîr'e göre; Kaza ve Kader aynı mânâya geliyor.[187]


Sevgi.
Mon 14 December 2020, 01:16 am GMT +0200
Esselâmü Aleyküm. Rabb'im ömrümüzü güzel amellerle geçirebilmeyi ve huzuruna vardığımızda da rızasına erişen kullarından olabilmeyi nasip etsin.. Amin Ecmâin

ceren
Mon 14 December 2020, 08:46 pm GMT +0200
Esselamu aleyküm.imanin şartı olan kadere ve kazaya sonsuz tevekkül içinde iman eden ve allahdan gelen her şeye şükür eden kullardan olalim inşallah...

Bilal2009
Tue 15 December 2020, 01:39 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam Rabbim bizleri 6 iman esasına da şeksiz şüphesiz iman edenlerden eylesin Rabbim paylaşım için razı olsun