- Yedi Günlük Bölüm

Adsense kodları


Yedi Günlük Bölüm

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sumeyye
Fri 10 August 2012, 11:02 am GMT +0200
II. Yedi Günlük Bölüm:

Hac işlemleri bittikten sonra, yedi gün daha oruç tutulur. Bu oruçta da efdal olan, aralıksız tutulmasıdır. Yedi günlük bölümün, bayram günlerinden sonra tutulması gerekir. Bu orucun, aile ya­nına dönünce tutulmasında hukukçuların görüşlerinde ittifak, fa­kat yolda tutulmasında ihtilaf bulunmaktadır: [531]

a) Malik ve Ahmed b. Hanbel'e göre, yolda tutulması caizdir.

b) eş-Şafiî'ye göre, yedi günlük orucun yolda tutulması caiz değildir, hacı memleket ve ailesine dönünce tutulması gerekir. Mekke'de ikamet edilirse, aileye dönmeden de tutulabilir.

Orucun ilk bölümüne başlamazdan önce hedy bulunursa, oruca, lüzum kalmaz; fakat oruca başlayıp, henüz bitirmeden hedy bulunursa nasıl hareket edilecektir? [532]

a) Malik ve eş-Şafiî'ye göre, oruca başlayınca, ceza türü de oruç olarak kesinleşir. Bu sebeple, oruç tutarken hedy bulunsa bile gerekli olan, orucu tamamlamaktır.

b) Ebu Hanife'ye göre, üç günlük oruçta hedy bulunursa, hedy kesilir; fakat yedi günlük oruçta hedy bulunsa da artık oruç tutmak gerekir. Üç günlük oruç tutulduğu halde veya tutulurken bayram günlerinde ihramdan çıkılmayıp hedy bulunursa, oruç düşer, hedy gerekir.

Yapılma şekli yönünden hacların efdaliyet sırası aşağıdaki tabloda gösterilmiştir: [533]

 

Hac türü
   

Hanefî
   

Şafiî
   

Maliki
   

Hanbelî

İfrad Haccı
   

1
   

1
   

1
   

1

Kıran

Haccı
   

2
   

3
   

2
   

2

Temettü Haccı
   

3
   

2
   

3
   

3

 

Tablo 114: Yapılma şekli yönünden hacların efdali



[531] Cessâs, Ahkâmu'l-Kur'an, c. I, s. 347; Kâsânî, BS, c. II, s. 174; İbn Rüşd, BM, s. I, s. 298; Taberî, Tefsir, c. II, s. 252.

[532] İbn Rüşd, BM, c. I, s. 298; Kâsânî, BS, c. II, s. 174.

[533] Serahsî, age, c IV, s. 25-26; Tahâvî, Muhtasar, s. 61.