- Yargıyı hızlandırmak için 300 hakim ve savcı alınacak

Adsense kodları


Yargıyı hızlandırmak için 300 hakim ve savcı alınacak

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
ehlidunya
Tue 30 August 2011, 03:31 pm GMT +0200
Yargıyı hızlandırmak için 300 hakim ve savcı alınacak

  Yargıdaki iş yükünü azaltmak isteyen Adalet Bakanlığı, düğmeye bastı. Bu çerçevede avukatlıktan hakimliğe geçiş sınavıyla 300 adli yargı hakimi ve savcı adayı alınacak.
Yargı sürecini hızlandırmak için istinaf mahkemelerini kurmaya hazırlanan Bakanlık, yeni alınacak personeli bu mahkemelerde görevlendirecek. Bakanlık, sınava katılımın fazla olması için başvurudaki 35 yaş sınırını 45'e çıkardı.
Hakim ve savcılık sınavı için 22 Ağustos'ta başlayan başvurular 16 Eylül'de sona erecek. Yazılı sınav, ÖSYM tarafından 23 Ekim 2011 Pazar günü Ankara'da yapılacak. Sınavda adaylara 40 sorudan oluşan 'Genel Yetenek' ve 'Genel Kültür Testi' ile 100 sorudan oluşan 'Alan Bilgisi Testi' uygulanacak. Genel başarı puanı sıralamasına göre en yüksek puanı alan adaydan başlanmak üzere ilan edilen 300 kadronun iki katı fazlası olan 900 aday mülakata katılmaya hak kazanacak. 900'üncü aday ile aynı puanı alan adaylar da mülakata çağrılacak. Yazılı sınavda 70 ve üzeri puan alanların sayısı 900'ü bulmaz ise sadece 70 ve üzeri puan alan adaylar mülakata çağrılacak. Adaylığa atanacakların şu şartları taşımaları gerekecek: "Türk vatandaşı olmak, hukuk fakültesinden mezun olmak, kamu haklarından yasaklı olmamak, askerlikle ilgisi bulunmamak, hakimlik ve savcılık görevlerini sürekli olarak yurdun her yerinde yapmasına engel olabilecek vücut ve akıl hastalığı veya sakatlığı, alışılmışın dışında çevrenin yadırgayacağı şekilde konuşma ve organlarının hareketini kontrol zorluğu çekmek gibi özürlü durumları bulunmamak. Taksirli suçlar hariç olmak üzere, üç aydan fazla hapis veya affa uğramış olsa bile devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarla, zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyet kırıcı bir suçtan veya kaçakçılık, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, devlet sırlarını açığa vurma suçlarından dolayı hükümlü bulunmamak veya bu suçlardan veya taksirli suçlar hariç olmak üzere üç aydan fazla hürriyeti bağlayıcı cezayı gerektiren bir fiilden dolayı soruşturma veya kovuşturma altında olmamak." Mesleklerinde fiilen en az beş yıl çalışmış, giriş sınavının yapıldığı yılın ocak ayının son günü itibarıyla 45 yaşını doldurmamış avukatlar yazılı sınav ve mülakatta başarılı oldukları takdirde hakim ve savcı adayı olabilecek.

zaman