- Yargı

Adsense kodları


Yargı

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
saniyenur
Sun 3 June 2012, 03:46 pm GMT +0200
Yargı (Kaza)

Yargı (İslâm ıstılahında: kaza) organının yet­ki sınırı da şeriat kanunları tarafından iyice tanımlanmıştır. İçerisinde çalışması gereken sınırlardan bir kısmı ilk hâkim olan Rasulullah'a seslenirken Kur'an tarafından tes-bit edilmiştir: "Aralarında Allah'ın indirdiğiyle hükmet ve onların heva (istek, tut­ku) larına uyma ve onların Allah'ın indirdi­ği şeylerin bir kısmından seni şaşırtmaların­dan sakın" (5: 49). Aynı surede dünyada Al­lah'ın kurallarına göre hükmetmeleri ya da bu kurallara uymaları gerektiği açıklanmak­tadır: "Yoksa onlar halâ cahiliye hükmünü mü arıyorlar? Kesin bilgiyle inanan bir top­luluk için, hükmü, Allah'tan daha güzel olan kimdir?" (5: 50).

Rasulullah, yargının yapısını ve faaliyet alanını bütünüyle açıklamıştır. Muaz bin Ce-bel'i Yemen'e kadı olarak gönderirken ona, bir olay olduğunda nasıl hükmedeceğini sor­muş, o da Allah'ın kitabına göre hükmede­ceği cevabını vermiştir. Rasulullah, Allan­ın kitabında bir iz bulamazsan ne yapacağı­nı sorduğunda Muaz bin Cebel, Allah Ra-sulü'nün Sünneti'ne göre hareket edeceğini söylemiştir. Allah Rasulü'nün Sünneti'nde de bir iz bulamazsa ne yapacağı sorulduğun­da ise cevabı, iyi hüküm vermek için elinden gelen bütün çabayı göstereceği (ictihad) ve güçlük çıkarmayacağı şeklinde olmuştur. Bu­nun üzerine Rasulullah onun göğsünü ok-şamış ve "Allah'ın Rasulü'nü memnun eden Şeyle Rasul'ün habercisini donatan Allah'a hamd olsun" demiştir. (Mişkât).

Kur'an Allah'ın kanunlarıyla hükmetmeyen kimseleri kesinlikle kâfir (5: 44), zalim (5: 45), ve fasık (5: 47) olarak nitelemektedir. Rasulullah şu sözleriyle hâkimlere hük­metmeleri ile ilgili olarak öğüt vermektedir: "İki kişi önünüze bir dava getirdiğinde, di­ğerinin söyleyeceklerini dinlemeden birinci­sinin lehine karar vermeyin. Çünkü âdil ka­rar verebilmeniz için net bir fikir edinmeniz daha hayırlıdır" Ve yine şöyle söylemekte­dir: "Hâkim zulmetmedikçe Allah onunla birliktedir, hâkim ne zaman adaleti terkederse Allah da onu terkeder, şeytan da kendisi­ni o hâkime rapteder" Diğer bir hadis te şu şekildedir. "Hiçbir hâkim öfkeli iken iki ki­şi arasında hüküm vermemelidir" (Mişkât).