sumeyye
Sun 12 August 2012, 02:41 pm GMT +0200
Yalnız Kadınlar için Gerekli Şartlar:
Koca Veya Mahremin Bulunması: [378]
a) Hanefî Mezhebine göre, Mekke'den doksan km., uzakta olan ister genç, ister yaşlı bir kadının, yanında kocası veya mahremi bulunmadıkça, hacca gitmesi farz değildir. Bu uzaklıktan az olan yerlerdeki kadınlar için, koca veya mahremin bulunması şart değildir.
Mahrem; bir kadının kan, evlilik veya süt akrabalığı dolayısıyla asla evlenemeyeceği erkeklerdir. Kadınla birlikte hacca gidecek erkeğin güvenilir, akıllı ve baliğ olması gerekir; müslüman olmak şart değildir, ancak mecusî olamaz. [379]
Mahrem bulununca, Hanefî Mezhebine göre, koca, esininin farz hacca gitmesini önleyemezken, eş-Şafiî'ye göre önleyebilir. [380]
Yanında kocası veya mahremi olmadan hacca gitmeye niyet edilemez; ancak, bu şekilde hacca giden kadının hacı sahihtir. Çünkü bu haccın sahih olma şartı değildir.
b) Şafiî Mezhebine göre, -uzaklık sözkonusu olmadan- farz olan hacca gidecek kadın, güvenilir iki ve daha fazla kadından meydana gelen toplulukla hacca gidebilir; nafile hacca gidiyorsa, koca veya mahremin bulunması şarttır.
c) Maliki Mezhebine göre kadın, kocasj, mahremi veya güvenilir kadınlarla -uzaklık sözkonusu olmadan- hac yapabilir. Bu konudaki uzaklık, kadına güç gelen mesafedir,
d) Hanbelî Mezhebine göre, uzaklık sözkonusu olmadan hacca gidebilmek için, koca veya mahremin bulunması şarttır.
Mahremin hacca gitmesi halinde masraflar kadına ait olur. [381]
e) Caferî Mezhebine göre, hacca gitme gücü bulunan kadının, farz haçta kocasından izin alması gerekmez, mendub haçta ise izin alması şarttır. Farz hacca gitmeyi, kocanın engellemesi caiz değildir. Evli olsun olmasın, kendisine ve namusuna güvenen kadının, hac yolunda mahreminin bulunması şart değildir. Kendine güven olmazsa, mahrem veya ücretle tutsa bile güvendiği birinin bulunması şarttır. Güven olmayınca, hac kudreti yok sayılır.
İddetin Bitmiş Olması:
Kocasından boşanmış veya kocası ölmüş bir kadının, dul kaldığı tarihten itibaren dört buçuk ay geçmesi şarttır. Bu vakit geçmeden, kadın başkasıyla da evlenemez. Hatta yola çıktıktan sonra Mekke'ye doksan km. kala -kocasının o sırada ölmesi gibi bir sebeple- iddet beklemesi gereken kadın, bu süre bitmedikçe oradan çıkmaması gerekir.
Bu şart Hanefî ve Maliki Mezheplerine göre gereklidir: Şafiî ve Hanbelî Mezheplerine göre, iddetin bitmiş olması şartı aranmaz. Bununla birlikte, ilk iki mezhebe göre de iddet bitmeden yapılan hac sahihtir.
[378] Humeynî, Zubdetu'l-Ahkâm, s. 102 (1, 2); İbn Kudame, age, c. III, s. 236-240; İbnRüşd, BM, c. I, s. 260; Mergınânî, age, c. I, s. 135; Serahsî, age, c. IV, s. 110-112, 163; Şafiî, Umm, c. II, s. 117; Şeybânî, Asl, c. II, s. 514.
[379] Kâsânî, BS, c. II, s. 124; Mergınânî, age, c. I s. 135.
[380] Kâsânî, BS, c. II, s. 124; Mergınânî, age, c. I, s. 135; Şeybânî, Asl, c. II, s. 427-428.
[381] Mergınânî, age, c. I, s. 135.