- Yabancı öğrenci harçları makul olmalı

Adsense kodları


Yabancı öğrenci harçları makul olmalı

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sumeyye
Fri 27 August 2010, 11:41 am GMT +0200

Yabancı öğrenci harçları makul olmalı


Bazı devlet üniversitelerinin, yurtdışından gelen yabancı öğrenciler için 30 bin lirayı bulan harç ücreti belirlemesi tepki çekti.

Türkiye, daha fazla yabancı öğrenci çekmeye çalışırken yüksek harç bedellerinin projeleri boşa çıkaracağı kaydedildi. YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan da, Türk üniversitelerinin ilk kez yabancı öğrenciler konusunda özerk olduğunu ve harçları belirlediklerini hatırlatarak, "Ücretler rasyonel ve makul olmalı. Çok yüksek harç koyan üniversiteler öğrenci alamaz." dedi.

Bu yıldan itibaren yabancı öğrenci konusunda kontenjan, alım şekli ve harç dahil tüm yetkiyi üniversitelere bıraktıklarını anlatan YÖK Başkanı, eğitim ücretinin alt sınırını belirlediklerini kaydetti. Buna göre yabancı öğrenciden alınan harç miktarı, Türklerden alınan ücretin üç katından az olmayacak. Üst limitte ise bir sınırlama yok. Her üniversitenin bu rakamı kendisinin belirleyeceğini ifade eden Yusuf Ziya Özcan, YÖK'ün üniversiteler üzerinde yaptığı değerlendirmede 'yabancı öğrenci sayısına' da baktıklarını kaydetti. Bazı üniversitelerin yabancı öğrenci ücretlerini yüksek belirlemiş olabileceğini ancak ülke genelinde ücretin 'makul' olacağını ifade eden Özcan, "Bir üniversite bu yıl yüksek belirlemişse ve öğrenci de gelmemişse seneye ücretini düşürür. Bir de Türkiye yükseksöğretiminin ne kadar cazip onu görürüz ve paralı öğrenciyi de çekme başarısı göstermiş oluruz." diye konuştu. Üniversitelere 'harç ücretlerinin makul seviyede tutulmasının uygun olacağı' mesajı veren Özcan şunları söyledi: "Bu, üniversitelerimizin ilk tecrübesi. Belki acemilikleri olmuştur. Önümüzdeki yıllarda harç rakamlarını daha rasyonel bir şekilde belirleyeceklerini düşünüyorum. Bu yıl hata yapmış olabilirler, yüksek olabilir, tecrübe kazanırlar, önümüzdeki yıl daha sağlıklı olur. Zamanla dünya şartlarında hareket etmeyi öğreneceklerdir."

Komşu ülkelerle yakın işbirliği sonrasında özellikle Gaziantep ve Trakya'daki üniversitelere yabancı öğrenci akını yaşandığını açıklayan YÖK Başkanı, Gaziantep Üniversitesi'ne İran, Irak ve Suriye'den 900 öğrencinin kaydedildiğini belirtti. Yer yokluğundan 300-400 başvurunun da kabul edilemediği bilgisini veren Özcan, 11-12 üniversiteden oluşan Trakya Üniversiteler Birliği'ne 3 bin başvurunun geldiğini söyledi. Başvuru ve kayıt rakamlarının Türkiye için 'çok ümit verici' olduğunu belirten Özcan, "20 yıl önce Türkiye'de 17 bin yabancı öğrenci vardı şimdi de öyle. Yaptığımız düzenlemeler daha yeni olduğu için bu yıl rakamlarımız artacak olsa da çok fazla olmayabilir. Ama önümüzdeki yıl öğrenci sayısını ikiye katlarız diye düşünüyorum. 34 bine rahat çıkarız diye tahmin ediyorum." dedi.

TEK ENGEL YÜKSEK HARÇLAR DEĞİL

Türkiye'de okumak isteyen yabancı öğrencinin tek engeli yüksek harç bedeli değil. Üniversitelerin farklı başvuru şartları da öğrenciyi zor durumda bırakıyor. Öğrenciden yaklaşık 10 belgenin Türkçe tercümesi ve noter onaylı örneği isteniyor. Bunun maliyeti bin 500 ila 2 bin TL arasında. Öte yandan yabancı öğrenci kabulünde merkezi yerleştirmenin olmaması ve bir öğrencinin birden fazla üniversiteye başvurup kabul alması, kontenjanların boş yere işgal edilmesine yol açıyor. Bu nedenle geçen yıl yapılan Yabancı Öğrenci Sınavı'na 6 bin öğrenci girerken bunlardan sadece 4 bini kayıt yaptırabildi.


Zaman