- Velime yemeğinde takip edilecek sünnet

Adsense kodları


Velime yemeğinde takip edilecek sünnet

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
hafiza aise
Thu 2 December 2010, 04:05 pm GMT +0200
25. Velime Yemeğinde Takip Edilecek Sünnet
 

Velime yemeğinde dikkat edilecek hususlar şunlar dır:                                                                         

a) Zifaftan üç gün sonra olmalıdır. Çünkü Hz. Peygamber'den bu şekilde nakledilmiştir.    

Enes b. Malik şöyle anlatıyor: "Rasûlullah bir hanımla evlendikten sonra, beni gönderdi. Birkaç sahabîyi yemeğe davet ettim.[52]

Yine Enes b. Malik şöyle anlatmaktadır: "Ra­sûlullah Safiye validemizle evlendi ve esirlikten azad et­mesini kendisine mehir yaptı. Bu evlilikten üç gün son­ra velime yemeğini verdi. [53]

b) Damat, zengin olsun, fakır olsun salih kimsele­ri yemeğe davet etmelidir.

Hz. Peygamber (s.a) şöyle buyurmuştur: "Mü­min kimselerle arkadaş ol, yemeğini muttaki kimseler yesin. [54]

c) Eğer imkân varsa, kişi velime olarak bir koyun veya daha fazlasını vermelidir.

Enes b. Malik şöyle anlatmaktadır: Abdurrah-man b. Avf Medine'ye hicret ettiğinde, Hz. Peygam­ber onu Ensar'dan Sa'd b. Rebî'ye kardeş yaptı. Sa'd kardeşini evine götürdü. Yemek getirtti ve birlikte ye­diler. Bu esnada Sa'd, Abdurrahman b. Avf a şöyle de­di: "Ey kardeşim! Ben Medine'nin (veya Ensar'ın) mal bakımından en zenginiyim. Malıma bir bak ve yarısını al. (Başka bir rivayete göre), buyur bostanıma gidelim, sana onun yarısını vereyim. Benim iki hanımım var. Oy­sa sen benim Allah yolunda kardeşim olduğun halde se­nin hiç hanımın yok. Bak, hangisi hoşuna giderse, ba­na söyle, hemen boşayayım. îddeti bittiğinde onunla ev­len". (Bu durum örtünme ayeti inmeden önce olmuş­tur).

Abdurrahman b. Avf; "Hayır! Allah'a yemin ede­rim ki, bunlardan hiçbirini kabul etmem. Allah malını ve ehlini mübarek kılsın. Sen bana pazar yerini göster" dedi. Kendisine pazar yeri gösterildi. O da gitti pazar­dan birşeyler alıp sattı ve kâr etti. Ertesi gün yine paza­ra gitti. Kârıyla kurutulmuş süt ve yağ alıp, evindeki kimselere getirdi. Bir süre sonra Hz. Peygamber'in mes­cidine gittiğinde üstünde zifaf alâmeti sayılan zaferan (veya halûk) denilen bir koku vardı.

Hz. Peygamber (s.a), "Bu hâl nedir?" diye sorun­ca, Abdurrahman b. Avf, Ensar'dan bir kadınla evlen­diğini söyledi. Rasûlullah mehir olarak ne verdiğini so­runca, Abdurrahman b. Avf beş dirhem değerinde al­tın verdiğini söyledi. Rasûlullah, "Allah mübarek kıl­sın! Bir koyun da olsa velime yemeği ver" dedi ve Ab­durrahman b. Avf da kendisine emredilen yemeği verdi.

Abdurrahman b. Avf şöyle anlatır: "Bu hadiseden sonra kendimi öyle görüyordum ki sanki yerden bir taş kaldırsam altında altın ve gümüş bulacağıma inanı­yordum".

Hadisin ravisi Hz.Enes der "İbn Avf'ın ölümün­den sonra servetinden her bir hanımına 100.000 dinar pay düştüğünü gördüm.[55]

d) Enes b. Malik şöyle anlatıyor:

Hz. Peygamber'in (s.a) Zeyneb validemizin ve-limesinde verdiği yemeği, hiçbir hanımın velimesinde verdiğini görmedim. Bir koyun kesti, cemaata doyun­caya kadar et yemeği yedirdi. [56]


[52] Buhari, 9/189-194, Beyhakî, 7/260

[53] Ebu Ya'la, 9/199, Buhari 7/387

[54] Ebu Davud, Tirmizi, Hakim, 4/128

[55] Buhari, 4/232, 7/89, 9/95, 190, 192, Nesâî, 2/94, İbn Sa'd, 3/2;77, Beyhaki, 7/258, Müsned-i Ahmed, 3/165, 190

[56] Buhari, 7/192, Müslim, 4/149, Ebu Davud, 2/137, İbn Mâce, 1/590, Müsned-i Ahmed, 3/98, 105, 163 ve 172 Nasıruddin Elbani, Hadîs-i Şeriflere Göre Evlenme Adabı, Arslan Yayınları: 42-46.



reyyan
Thu 7 November 2013, 08:39 pm GMT +0200
Bizim kültürde bu yok sanırım evlendikten 3 gün sonra velime yemeği dağıtıldığına pek şahit olmadım genelde düğünde olur ya da düğünden sonra kız yedisinde baba evine davet edilir vs. çok da kendi kültürümüzü de bilmem de uzaktan takip ettiğim kadarıyla olaylar bu şekilde işliyor, sünnet olanı yapmak en güzeli bilelim ve bunu yayalım inş.

cerendemir
Fri 8 November 2013, 02:02 am GMT +0200
Evet bizim kültürümüz de yok.Ama sünnet olduğu için uygulanır inşallah.