- Vejetaryenler dikkat! asabiyet kapınızda

Adsense kodları


Vejetaryenler dikkat! asabiyet kapınızda

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sumeyye
Sun 8 May 2011, 01:39 pm GMT +0200
Vejetaryenler dikkat! Asabiyet kapınızda


Sadece bitkisel ürünleri tüketen, kırmızı ve beyaz eti, yumurta, peynir gibi hayvansal gıdaları reddeden kişiler B12 eksikliği nedeniyle önemli sağlık sorunlarıyla karşılaşabiliyor.
Diyetisyen ve sağlık uzmanlarının vegan vejetaryenlik olarak adlandırdıkları bu tavır; özellikle hamile anneler ve çocuklarda ciddi sıkıntılara sebep olabiliyor. Hollanda Halk Sağlığı araştırmacılarının hamile kadınlar üzerinde yaptığı araştırmaya göre, B12 vitamini yetersizlikleri çocuklarda asabiyete, sinir bozuklukları ve kansızlığa neden oluyor. Vitaminsiz çocukların ağlama süreleri uzuyor. Diyetisyen Aysen Arıcan, "Özellikle katı vejetaryenlik, her türlü hayvansal gıdayı reddeden, sadece bitkisel kaynaklı beslenen vegan vejetaryen annelerin çocuklarının beyni tam gelişemediği için asabi bireyler olarak yetişebilir. B12 vitaminini eksik alan bireylerin aşırı öfkeli olduğuna şahit oldum." diyor.

B12'den yoksun beslenme sonucu sinir hücreleri etrafındaki düşünme ve sinir ileti hızını etkileyen miyelin kılıflarının daha az oluştuğu görülüyor. Bunun da asabiyet ve sinirliliğe sebep olduğu belirtiliyor. Ayrıca B12'nin üretiminde rol aldığı uyku hormonu olarak bilinen melatoninin vücudun biyolojik saatini koruyucu, ritmini ayarlayıcı, yaşlanmayı geciktirici etkisine dair çalışmalar var. B12'nin, melatonini etkileyerek de bebeklerin hırçınlıklarına neden olduğu kaydediliyor.

Bitkisel kaynaklı gıdalarda yok denecek kadar az bulunan B12, kırmızı et, karaciğer, böbrek, yumurta, uskumru, sardalya, ringa, dil balığı gibi deniz ürünleri ve kümes hayvan etlerinde bulunuyor. Gebe ve emziren kadınların günlük B12 vitamini ihtiyacı 4 miligram. Sadece bitkisel besinleri alan sağlıklı erişkinlerde yetersizlik belirtileri oluşmaması için 2 su bardağı süt içmeleri ve 1 tane yumurta tüketmeleri yeterli oluyor. Vejetaryen annelerin hamilelik süresince bebeklerinde kansızlık oluşmaması ve beynin gelişiminin sağlıklı tamamlanması için B12 alımına dikkat etmesi gerekiyor.

Zaman