- Vcip namazlar

Adsense kodları


Vcip namazlar

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sumeyye
Thu 6 September 2012, 04:04 pm GMT +0200
18. BÖLÜM VACİP NAMAZLAR

 
82. Vitir Namazı:

1- Tanımı ve Hükmü: [348]

 

Yatsı namazından sonra tek başına, üç rekâtli olarak özel şe­kilde kılınan, üçüncü rekâtinde kunût bulunan ve hem vaktinde, hem de kazaya kalınca kılınması vacip olan namaza Vitir Namazı adı verilir:

(a) Ebu  Hanife’den farz, vacip ve sünneti müekkede olduğu nakledilirse de sahih olan vacip olduğudur. Hanefî Mezhebinin be­nimsediği görüş de, vitir namazının vacip olmasıdır.

(b) Ebu Yusuf, eş-Şeybanî ve ÜM’e göre, vitir namazı, sünneti müekkededir.

 
2- Vitir Mükellefleri: [349]

 

Beş vakit namaz kılmakla mükellef olan herkes, vitir nama­zını  kılar.

 
3- Kılınması:

 
Vakti: [350]

 

(a) Ebu Hanife’ye göre, yatsı namazının vakti, vitir namazı­nın da vaktidir.

(b) Ebu Yusuf, eş-Şeybanî ve eş-Şafiî’ye göre, yatsı namazı kı­lındıktan sonraki yatsı vaktidir.

(c) Malikî Mezhebine göre, vitir namazının ihtiyarî vakti, yatsı namazı kılındıktan sonraki yatsı vaktidir. Şafiî Mezhebinin aksine, cem’u’t-takdîm  şeklinde kılınan yatsı namazında hüküm böyledir. Zarurî vakitse, fecrin doğmasından sabah namazının kı­lınmasına kadardır. Sabah namazını kılarken vitir kılmadığını hatırlayan imam veya münferidin, bu namazı kesip vitri kılması menduptur. Muktedî ise, ister keser, isterse sabah namazını tamam­lar; keserse vitri kıldıktan sonra sabah namazınımn sünneti de yeniden kılınır. Vaktinde kılınmayan vitir namazı kaza edilmez.

Vitir namazının, gecenin en son namazı olarak kılınması uygundur.

Bu vakitte kılınmayan vitir namazı kaza edilir mi?

(a) Hanefî Mezhebine göre, vitir namazının kazası da vacip­tir.

(b) Şafiî Mezhebine göre, -vakti belli diğer nafilelerde olduğu gibi- vitir namazının da kaza edilmesi sünnettir.

Ebu Yusuf, eş-Şeybanî ve Sevrî’ye göre, fecirden sonra vitir kı­lınmaz; Malik, eş-Şafıî ve Ahmed b. Hanbel’e göre, sabah namazı kılınmadıkça da vitir kılınabilir; Tavus’a göre sabah namazı kılınsa da vitir kılınabilir; Ebu Sevr ve Evzaî’ye göre, güneş doğsa bile vitir kılınabilir; Said b. Cubeyr’e göre, sonraki gece de kılına­bilir.

 
Miktarı: [351]

 

(a) Hanefî Mezhebine göre, vitir namazı üç rekâttir.

(b) eş-Şafiî’ye ve Hanbelî Mezheplerine göre, vitir namazı, bir rekâtten onbir rekâte kadarki tek sayılı rakamlarca kılınabilir.

(c) Zührî’ye göre, Ramazan’da üç, diğer zamanlarda bir rekât­tir.

(d) Maliki Mezhebine göre, vitir namazı bir rekâttir. Bir rekât daha ilâve edilebilir; iki rekât ilâve edilmesi halinde namaz bozu­lur.

 
Kıraat Şekli:

 
Genel Olarak: [352]

 

(a) Bütün rekâtlerde kıraat yapmak farzdır.

(b) Birinci rekâtte A’lâ, ikincide Kâfinin, üçüncüde îhlâs ve Muavvizeteyn’i (Felak ve Nâs sûrelerini) okumak sünnettir.

(c) Maveraunnehr Mektebine mensup hanefî  hukukçulara göre, bütün namaz kılanların, kıraati içinden yapması uygundur. el-Cessâs’a göre, münferid, kıraat konusunda serbesttir, imam açık­tan okur.




[348] Şafii, Umm, c. I, s. 140; Kâsânî, BS, c. I, s. 270; İbn Kudâme, age, c. II, s. 159-161; Ceziri, Fame, c. I, s. 235; Mergınânî, Hidâye, c. I, s. 65.

[349] İbn Rüşd, BM, c. I, s. 158; Kâsânî, BS, c. I, s. 271.

[350] Iün Rüşd, BM, c. I, s. 160-361; Kâsânî, BS, c. I, s. 272; Mergınânî, Hidâye, c. I, s.65; İbn Kudâme, age, c. II, s. 161-164; Cezîrî, Fame, c. I, s. 240.

[351] Şafiî, Umm, c. I, s. 140-141; İbn Rüşd, BM, c. I, s. 158; Kasam, BS, c. I, s. 271; İbn Kudâme, age,  c. II, s.  150-151,  157-159; Cezîrî, Fame, c. I, s. 237, 239; Mergınânî, Hidâye, c. I, s. 66.

[352] İbn Rüşd, BM, c. I, s. 160; Kâsânî, BS, c. I, s. 274; Cezîrî, Fame, c. I, s. 239.