- Varise ve yakınlara vasiyyet

Adsense kodları


Varise ve yakınlara vasiyyet

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sidretül münteha
Thu 13 October 2011, 03:53 pm GMT +0200
5. Varise Ve Yakınlara Vasiyyet



İmam Malik der ki: «Size farz kılındı ki sizden biri Ölmek üzereyken malı varsa anne ve babasıyla yakınlarına vasiy-yet etmesi gerekir»[14] âyetinin hükmü, Allah'ın kitabındaki mi­ras taksimi hakkında inen âyetlerle neshedilmiştir.

îmam Malik der ki: Bizce ittifakla kabul edilen hüküm şudur: Varise herhangi bir vasiyyette bulunmak caiz değildir. Ancak, va­rislerin kabul etmesi halinde caiz olur. Varislerin bir kısmı kabul eder de diğer bir kısmı kabul etmezlerse, vasiyyeti kabul edenlerin hisselerinde caiz olur, kabul etmeyenler vasiyyet yapılan maldaki haklarını alırlar.

Malının yalnız üçte birini vasiyet edebilecek derecede şiddetli hasta varislerden birine malın üçte birinden fazlasını vasiyyet et­mesi hususunda diğer varislerden izin istese, onlar da bu izini ver­seler imam Malik bu hususta der ki: Varisler verdikleri izinden dönemezler. Şayet varislerin kararlarından dönmeleri caiz olsa, hepsi döner. Vasiyyet eden ölünce de malın hepsini kendileri alır, üçte bir ve üçte birden fazla olarak vasiyyet etmesine izin verilen malı, vasiyyet etmesine engel olurlardı.

îmam Malik der ki: Bir kimse sıhhatli iken varislerden birine yapacağı vasiyyette varislerden izin istese, onlar da bu izini verse­ler bu izin vermeleri bağlayıcı olmaz. Varisler isterlerse dönebilir­ler. Bu hükmün sebebi şudur: Kişi sıhhatli oldukça malının tama­mında harcama yapmak onun en tabii hakkıdır. Malında istediği tasarrufu yapabilir. îsterse malının tamamını sadaka olarak ve­rir, yahut onu istediğine verebilir. Ancak diğer varislerin varlığı sebebiyle mirasdan pay alamayan varislere vasiyet ederken, va­rislerden izin istemesi halinde izin verirlerse vasiyet caizdir. Bu takdirde malının üçte birinde yapmış olduğu vasiyyet geçerlidir. Üçte ikisinde diğer varisler, mirastan mahrum olan kişiden daha fazla hak sahibidirler. Bu hüküm, varislerin durumları ve izin verdikleri malın müsait olmasa halindedir. Vasiyyet eden ölmek üzere iken varislerden biri mirasını ona bağışlamak isterse bağışlıyabilir. Sonra bu malda ölen bir tasarrufta bulunmamışsa mal, bağışlayana döner. Ancak ölen, bir varisi hakkında «falanca za­yıftır, mirasını ona bağışlamanı isityorum» demişse ve bağışlıyan da mirasını bu zayıf kimseye bağışlamışsa Ölenin, bu kişinin adını

vermiş olması halinde bu vasiyet caizdir. Varislerden biri mirası­nı bağışladıktan sonra Ölmek üzere olan kişi bir kısmında tasar­rufta bulunup diğer bir kısmında tasarrufta bulunmadan ölürse, geri kalan mal bağışlayana döner. Bağışlayan bağışladığı kimse­nin ölümünden sonra geri kalan bu malı alır.

Bir kimse bir vasiyette bulunsa, varislerden birine birşey verdiğini fakat o varisin bunu almadığını söyler, varisler de bu va­siyeti kabul etmezlerse durum ne olur? Bu hususta imam Malik der ki: ita mal Allah (c.cj'ın kitabına uygun olarak taksim edil­mek üzere varislere miras olarak döner. Çünkü ölen, bu malın üçte birinden olmasını istememiştir. Bundan dolayı, üçte biri kendile­rine vasiyet edilen kişiler bu malı taksim edemezler.



[14] Bakara, 180.


sumeyye
Tue 11 November 2014, 01:27 am GMT +0200
s.a.. , Rabbim c.c herkese hayirli ömür nasip eylesin...Süphesiz her canli ölümü tadacaktir.Bu ayeti kerime'yi de unutmamaliyiz o sebeple bu konular herkesin basina gelecek bilgi sahibi olmak güzeldir..Rabbim c.c razi olsun kardesim.