- Vali Bey'in modeli Bartın'ı zirveye taşıdı

Adsense kodları


Vali Bey'in modeli Bartın'ı zirveye taşıdı

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
ehlidunya
Sun 22 July 2012, 04:07 pm GMT +0200
Vali Bey'in modeli Bartın'ı zirveye taşıdı



2012 Lisans Yerleştirme Sınavı'nda başarı oranıyla iller arasında birinci sıraya yerleşen Bartın'da son 6 yılda eğitim alanında 20 milyon TL harcandı. Bu uğurda valilik konutu bile satışa çıkartılırken gelirin eğitim için harcanmasına karar verildi

Yeni Şafak, üniversite giriş sınavlarında iller arasında birinciliğe oturan Bartın'ın başarısının altında yatan sırrı araştırdı. Bartın'ın başarısı için başta ili yönetenler olmak üzere, vatandaşlar, çocuklar ve aileleri bir yürek olmuş. Devletin kaynakları en güzel değerlendirilecek yer olan eğitime aktarılmış.

BAŞARININ ALTINDAKİ GERÇEK

2012 Lisans Yerleştirme Sınavı'nın (LYS) ardından başarı oranıyla iller arasında birinci sıraya yerleşen Bartın dikkatleri üzerine çekti. Son 6 yılda eğitim alanında 20 milyon lira harcayan Bartın'ın başarısında, Fen liselerinin açılması ve Anadolu liselerinin sayısının artması büyük rol oynuyor. Bartın'ın başarı serüveninin topyekün bir çalışmanın sonucu olduğunun altını çizen Bartın Valisi İsa Küçük, "Varımızı yoğumuzu eğitime yatırdık. Bu sonuç tesadüfü değil" dedi.

MÜDÜRLER OKULDAN SORUMLU

LYS'de iller arası birincilik tahtına yerleşen Bartın'ın başarısının perde arkasında 6 yıllık yoğun bir çalışma yatıyor. Göreve geldiği yıl, LYS'de Bartın henüz 40. sıradayken, "birinci olacağız" diyerek eğitim hedefini belirleyen Vali Küçük, il özel idarelerinin yatırım bütçesinin yüzde 70'ini eğitime ayırdıklarını belirtti. Bu kapsamda Bartın'a özel bir uygulama geliştiren Valilik, her il müdürlüğüne en az 2 kardeş okul vererek bu okulların tüm sorumluluklarını o il müdürüne veriyor. Böylece il müdürlüğü o okulun her türlü ihtiyacını kendi bütçesiyle karşılıyor. Bu çalışmalar sonucu, Bartın'da son 6 yılda eğitim alanında 20 milyon TL harcandı.

DERSHANEDE EĞİTİM ÜCRETSİZ

Nüfusun yüzde 65'inin kırsalda yaşadığı Bartın'da, öğrencilerin eğitimlerini şehirde alabilmelerini sağlamak amacıyla hergün 7 bin 800 öğrenci köyden şehire ücretsiz olarak taşınıyor. Okullarda derslik başına düşen öğrenci sayısının 23-24 kişi ile sınırlı olması eğitime olumlu katkı sağlıyor. Yine kırsal kesimde ikamet eden öğrencilerin üniversiteye hazırlık sürecinde ücretsiz eğitim alabilmeleri için valilik dershanelerle 2007 yılında anlaşma imzaladı. Bu kapsamda üniversiteye hazırlık kurslarına ücretsiz olarak giden yüzlerce öğrenciden başarı oranı yüksek olanlar, valilik tarafından Marmaris'e tatile gönderiliyor.

Eğitim için konutunu sattı

Okulların fiziki iyileştirmeleri için özel çaba sarfeden Bartın'ın, Kumluca Yatılı İlköğretim Okulu da bu kapsamda Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2012 kalite ödülü'ne layık görüldü. Öğrencilerin her türlü ihtiyacının karşılandığı bu okulda, öğrencilere günde 3 öğün yemek veriliyor. Çalışmalarını sadece Bartın'la sınırlandırmayan Valilik, deprem sonrası Van Erciş'in Kozluca Köyüne kendi bütçesiyle okul yaptırdı. Okul, bölgede deprem sonrası hizmete giren ilk eğitim kurumu olma özelliğini taşıyor. Bartın'ın eğitim için oluşturduğu, alanında profesyonel uzmanların bulunduğu 'gönüllüler grubu' bu kapsamda 2000 anneye ulaştı. Annelerin çocukların eğitim almalarındaki ayrıcalıklar hakkında bilgilendirilmesiyle 2006 yılında liseye geçiş oranı yüzde 60 iken, bu oran şimdi yüzde 83 seviyesine ulaştı. 6 yılda 22 yeni bina ile okullar hizmete açıldı ve 60 okulda akıllı tahtaya geçildi. Bartın'da okuyan ve LYS'den iyi puanlar alan Fen lisesi öğrencileri Sevgi Daşdemir ve Yasemin Karakuş'un tek tercihleri tıp okumak. Öğrenciler fen liselerinin açılmasının sayısal alanda Bartın'a başarı getirdiğini ifade ediyor. Topyekün bir eğitim seferberliğine girdiklerini belirten Vali Küçük, "Valilik konutunu eğitim alanında yatırım yapmak üzere satışa çıkardık. Valilik binasının alt katını halka açık kütüphane yaptık. Öğrencilerimize 30 bin kitap dağıttık" dedi.

yenişafak