- Vadesi geldiğinde tesliminin imkânsızlığı

Adsense kodları


Vadesi geldiğinde tesliminin imkânsızlığı

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sidretül münteha
Mon 24 January 2011, 04:07 pm GMT +0200
103. Selem Malının Vadesi Geldiğinde Tesliminin İmkânsızlığı



Bu babın mes'eleleri çoktur. Fakat biz, sadece en meşhur olanlarım ala­cağız. [20]

 

1. Meyva Seleminin Teslim İmkânsızlığı:
 

Ulema, bir çeşit meyvayı selem yolu ile satan ve fakat vadesi geldiği za­man onu -zamanı geçinceye kadar- teslime imkân bulamayan kimse hakkın­da ihtilaf etmişlerdir.

Cumhur, «Böyle bir şey vaki olduğu zaman alıcı, satış bedelini geri al­makla, gelecek yılı beklemek arasında muhayyerdir» demiştir, ki İmam Şâfıî, imam Ebû Hanife ve İbnu'l-Kasım da bu görüştedirler. Delilleri de şu­dur: Çünkü satış akdi, fizzimme vaki olduğu için, satış akdinin sıhhati, satı­lan malın aynı yılın meyvalanndan ödenmesine bağlı değildir. Bunu, ancak alıcı şart koşmuştur. O halde alıcı bu şartı nasıl koşmuş ise, kaldırabilirde.

İmam Mâlik'in tabilerinden Eşheb ise, «Satış bozulur. Gelecek yıla erte­lemek caiz değildir» demiştir. Herhalde Eşheb bunu, borcun borçla satışı ka­bilinden görmüştür.

Sahnun da «Alıcı, satış bedelini geri alamaz gelecek yılı beklemek zo­rundadır» demiştir.

İmam Mâlik'in ise bu hususta değişik görüşleri vardır. Fakat bu görüşler içinde en güvenilir olanı, İmam Ebû Hanife, İmam Şâfıî ve Îbnu'l-Kasım'ın ifade ettikleri görüştür. Ebu Bekir et-Tartuşî de bu görüşü benimsemiştir. Yasak edilen borcun borçla satışı, keyfi olarak yapılan satış olup taraflann başvurmak zorunda kaldıkları satış değildir. [21]


[20] İbn Rüşd Kadı Ebu'l-Velid Muhammed b. Ahmed b. Muhammed b. Rüşd El-Hafîd, Bidayetü’l-Müctehid ve Nihayetü’l-Muktesid, Beyan Yayınları: 3/275.

[21] İbn Rüşd Kadı Ebu'l-Velid Muhammed b. Ahmed b. Muhammed b. Rüşd El-Hafîd, Bidayetü’l-Müctehid ve Nihayetü’l-Muktesid, Beyan Yayınları: 3/275.