- Vacip itikaf

Adsense kodları


Vacip itikaf

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sumeyye
Thu 30 August 2012, 03:18 pm GMT +0200
1- Vacip i’tikaf:
 
Adak İ’tikafi: [750]

İ’tikâf yapmayı adayan kimseye, bu sözünü yerine getirmek vaciptir; ayrıca, Hanefî Mezhebine göre, i’tikâfm oruçlu geçirilmesi de vaciptir.

Muayyen olmayan adak i’tikafını, Ebu Hanife ve Malik’e göre, aralıksız yapmak şartken, eş-Şafîî’ye göre şart değildir. [751]

Bu arada, adak i’tikafıyla ilgili olarak aşağıdaki konuların bilinmesi faydalı olur: [752]

a) Bir ay i’tikaf adandığı halde, bundan yalnız gecelere veya gündüzlere niyet edilse, bu niyet sahih olmaz. Çünkü, ay, belli mik­tardaki gecelerle  gündüzlerin  toplamından ibaretir. Bu sebeple, böyle bir adamada bir ay geceli gündüzlü i’tikaf yapmak gerekir.

b) Yalnız gündüzleri i’tikaf yapmaya niyet edilmesi sahihtir. Bu durumda, her gün fecrin doğuşundan   önce   mescide girip güneşin batmasından sonra çıkılır; aralıksız yapılmaya niyet edilmemişse, mükellef bunu istenen günlerde yapar. Bir gün için i’­tikaf adandığı takdirde buna gece de girmez. Belli bir sayı ile i’ti­kaf yapacağı günleri tespit eden mükellef geceleri de i’tikaf yapar.

c) Belli  bir Ramazan ayını  i’tikafla geçirmek adansa, bu Ramazan’m  orucu  i’tikaf orucu  için  de  geçerli  olur. Bu adağa rağmen, belirtilen Ramazan ayında i’tikaf yapılmayıp başka bir zamanda oruçlu olarak aralıksız bir ay i’tikaf yapılması gerekir. İ’tikaf yapılmayıp diğer bir Ramazan girecek olsa,bu  Ramazan ayında yapılacak i’tikaf yeterli olmaz. Çünkü, bu takdirde, kazaya kalan i’tikafın orucu, mükellefin zimmetinde bir borç olmuştur; bu ikinci Ramazan orucuyla borç ödenmiş olmaz.

d) Belli bir ay belirtmeden bir ay i’tikaf adayan mükellef, Ramazan’da  bir  ay i’tikafta bulunmakla,  bu  adağını  yerine ge­tirmiş olamaz. Çünkü, bu i’tikaf için bir ay oruç tutmayı da adakla kendine  gerekli  kılmıştır; Ramazan  orucu ise, kendisine ayrıca farz olan bir ibadettir.

e) Adadığı i’tikafi yapmadan  vefat eden bir mükellef, her günü için bir fidye ödenmesini vasiyet etmesi gerekir. Çünkü, vacip olan bir i’tikaf, orucun alt dalıdır. Bu sebeple, oruçtaki fidye, bu adak borcunda  da geçerli olur.   Fakir mükellefler ise, Allah’tan (c.c.) af ve mağfiret diler.   




[750] Krş. Kâsânî, BS, c. II, s. 109-112; İbn Kudame, Mugnî, c. III, s. 210, 213, 215, İbnRüşd, BM, c. I, s. 225; Serahsî, age, c. III, s. 116, 122, 123, 124.

[751] İbn Rüşd, BM, c. I, s. 224.

[752] Kâsânî, BS, c. II, s. 117-118.