- Üzüme “Kerm” Demenin Mekruh Olması

Adsense kodları


Üzüme “Kerm” Demenin Mekruh Olması

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
saniyenur
Thu 10 November 2011, 05:43 pm GMT +0200
2- Üzüme “Kerm” Demenin Mekruh Olması



2058- Ebu Hureyre (r.a)'tan rivayet edildiğine göre, Resulullah (s.a.v.) şöyle buyurmaktadır:

“Sizden birisi dchre sövmesin. Çünkü dehr, ancak Allah'tır. Yine sizden birisi, üzüme “Kerm” demesin. Çünkü kerm, müslüman kişidir.”

Bir rivayette ise:

“Çünkü kerm, müminin kalbidir” ifadesi yer almaktadır. [365]

Açıklama:

“Üzüm” manâsına olan “Meb”e, “Kerm” adı verümesinin fenalığını alimler şöyle açıklamışlardır: “Kerm” lafzı, Araplar arasında hem üzüm, hem üzüm çubuğu, hem de üzümden yapıian şarâb manâsına kullanılırdı. İnsanlar “Kerm” adını işidince çok kere şarâbı hatırlarlar, bu suretle gönüllerinde şarâba karşı bir arzu ve heyecan uyanır ve bu heyecan ile şarâb içtikleri de olurdu. Peygamber (s.a.v.) alkollü içkinin haramlığını doğrulatmak için üzüne kerm denilmesini nehy ederek bu adın unutulmasını ve yalnız üzüm adının söylenmesini istemiştir.

“Kerm ancak müminin kalbidir” cümlesinin manâsı şudur: Kerm şarâb, kerem ve cömertliğin temeli kabul edilerek üzüm suyundan yapılan şarâba kerem denilmiş, sonra da bu kelime hafifletilip “Kerm” yapılmıştır. Peygamber (s.a.v.) bu câhiliyet hâtırası ve düşün­cesini red ederek: “Kerm şarâb, kerem ve cömertliğin kaynağı sanılır. Halbuki kerem ve takvanın karargâhı, müminin kalbidir” buyurmuş oluyor. [366]



[365] Buhârî, Edeb 102; Ahmed b. Hanbel, Müsned, 2/272, 491, 499, 509.

[366] B.k.z: M. Sofuoğlu, Müslim Tercemesi, 7/115.