- Üzüm ve hurmanın zekâtında tahmin

Adsense kodları


Üzüm ve hurmanın zekâtında tahmin

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sidretül münteha
Thu 13 October 2011, 02:57 pm GMT +0200
19. Üzüm Ve Hurmanın Zekâtında Tahmin


33. Büsr b. Said Resûlullah'ın (s.a.v.) şöyle buyurduğunu nak­lediyor: «Yağmurla, kaynakla ve tarladan çıkan bir suyla sulanan araziden elde edilen mahsulün zekâtı onda bir; âletle taşman suy­la sulanan arazinin zekâtı ise yirmide birdir.»[19]

îbn Şihab ez-Zührî der ki: Düşük kaliteli hurmalar sahibine bırakılır. Bunlar zekât olarak alınmaz.

îmanı Malik der ki: Aynı şekilde koyunların kuzuları da sahi­bine bırakılır, zekât olarak alınmazlar. Yüksek kaliteli veya dü­şük kalittli olduğu için zekât olarak alınmıyan meyveler de var­dır. Zekât olarak alınanlar normal kalitede olanlardır.

îmanı Malik der ki: Bizim ittifakımıza göre,hurma ve üzü­mün dışında kalan meyveler henüz dalında iken miktarı tahmin edilmez. Hurma ve üzümün meyveleri belirdikten ve satışı helal olduktan sonra tahmin edilir. Çünkü hurma ve üzüm yaş ve kuru olarak yendiğinden insanlara kolaylık olsun ve hiç kimseye sıkıntı vermesin diye miktarı tahmin edilir. Sonra diledikleri gibi yesin­ler diye serbest bırakılırlar. Tahmin edilen üzerinden de zekâtını verirler.

îmanı Malik der ki: Yaş olarak yenmiyen ve yalnız hasattan sonra yenilebilen bütün hububatın tahmin edilerek miktarı tesbit edilmez. Bunları sahipleri biçer, döver, savurur ve tanesinden ayı­rırlar. Bu takdirde (ki bunlar sahiplerine emanettir) nisap mikta­rına ulaşırsa zekâtını verirler.

îmam Malik der ki: Yine ittifak ettiğimize göre, hurma daha dalda iken gelişip satışı helal olduğu zaman miktarı tahmin edilir ve toplanırken bu miktar üzerinden zekâtı hurma olarak alınır. Miktarı tahmin edildikten sonra henüz daha toplanmadan meyve bir âfete maruz kalır ve bundan bütün meyveler etkilenirse onla­rın zekât vermesi gerekmez. Şayet Hz. Peygamber'in ölçüsü ile beş vesak (üçyüz sa) ve daha fazla âfetten etkilenmiyen meyve kalmış ise bunun zekâtı alınır. Afetten etkilenenlerin zekâtı yoktur. Üzümde de aynı işlem yapılır.

Bir kişinin çeşitli yerlerde malları olsa ya da çeşitli mallara ortak olsa, bunlar ayrı ayrı nisaba ulaşmıyor, toplandığı zaman nisabı dolduruyorsa hepsini toplar ve zekâtını verir.



[19] Buharı (Zekât, 24/55), îbn Ömer'den mevsûl olarak rivayet eder. Müslim (Zekât, 12/7) ise, Câbir b. Abdillah'tan aynı manada nakleder

sumeyye
Wed 12 November 2014, 12:29 am GMT +0200
s.a.. , bu gibi gidalarin ticaretiyle mesgul olan kardeslerimiz için açiklayici konu...Bizler de bilgilenmis oluyoruz , Rabbim c.c razi olsun kardesim.