- Üzerinde Allah Yazılı Yüzükle Helaya Girmek

Adsense kodları


Üzerinde Allah Yazılı Yüzükle Helaya Girmek

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
reyyan
Sat 3 December 2011, 09:11 pm GMT +0200
10. Üzerinde Allah Yazılı Yüzükle Helaya Girmek


 

19. ...Enes (r.a.)'den, demiştir ki;

"Nebî (s.a.) helaya gireceği vakit yüzüğünü (çıkarır) bir yere ko­yardı."[95]

Ebû Dâvûd dedi ki, "Bu hadis münkerdir. Mâruf olan tbn Cureyc tZiyâd b. Sa'd-ez-Zuhri tariki ile Enes'den rivayet olunan ha­distir ki, buna göre, Resulullah (s.a.) gümüşten bir yüzük takardı. Sonra  onu attı."

Bu rivayetteki (münker 'lik sebebi olan) vehim Hemmâm 'dandır. Bu hadisi Enes*den Hemmam'dan başkası (bu lafızla) rivayet etme­miştir. "[96]

 

Açıklama

 

Resul-i Ekrem (s.a.) helaya girmek istediği zaman ism-i Celâli mahallerinden korumak maksadıyla üzerinde  yazılı yüzüğünü çıkarırdı.[97]

 

Bazı Hükümler

 

1. İhtiyaç gidermek isteyen kimsenin üzerinde, Allah'ın  isimlerinden biri veya Peygamber ve melek ismi ya­zılı bulunan bir eşya bulunursa, helaya girerken onu çıkarması gerekir. Bu, Hanefîlerin, Malikîlerin, Şafiîlerin ve Hanbelîlerin görüşüdür, buna uyma­manın hükmü kerahettir. Ancak çıkardığı zaman o eşyanın kaybolacağın­dan korkan kimse çıkarmayabilir.

2. Şayet bu eşya üzerinde Kur'an-ı Kerim'den bir tam âyet veya âyetten bir kısım bulunursa, onunla helaya girmek ve kaza-yi hacette bulunmak ha­ramdır. Ancak kaybolma korkusu olduğunda veya bu âyet muska halinde üzerine dikili olduğunda bu sakınca ortadan kalkar. Bu durumda o âyetle­rin üstü Örtülerek veya cebe konularak gizlenmesi gerekir.

İnşallah, 4218 ve 4221 numaralı hadis-i şeriflerin şerhlerinde bu konu tekrar ele alınacaktır.[98]

[95] Tirmizî, libâs, 17 İbn Mâce, tahâre, 11;

[96] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınevi: 1/ 42.

[97] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınevi: 1/ 42.

[98] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınevi: 1/ 42-43.