- Uyumaktan Dolayı Abdest Almak

Adsense kodları


Uyumaktan Dolayı Abdest Almak

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sumeyye
Fri 21 October 2011, 01:20 pm GMT +0200
Uyumaktan Dolayı Abdest Almak


147. Abdullah (b. Mes'ûd) demiştir ki: "Sizden biriniz yanı üzere yatarak uyursa, (kalktığında) abdest alsın." Kendisine: "Ama Peygamber (s.a.v.) yanı üzere yatarak uyur, sonra da abdest almazdı" denince de: "Sizler Resûlullah (sallallahu aleyhi vesellem) gibi değilsiniz. Çünkü, Resûlullah'tan (s.a.v.) bir şey sadır olursa, ona bildirilirdi" diye karşılık verdi. (İshâk)

148. Hz. Ömer: "Kişi yanını yere koyar(ak uyur)sa, abdest alsın" demiştir.[141] (el-Hârİs)

149. Zeyd'iıı azatlısı Harmele demiştir ki: Zeyd b. Sâbit'e oturarak uyumanın hükmünü sordum. Bunda bir sakınca görmedi. "Peki yanımı yere koyarsam, hüküm nedir?" diye sordum. "O zaman abdest al!" yanıtını verdi. (el-Hâris)
150. Âişe ile Amr b. Şuayb, babasından, o da dedesinden naklen şöyle demişlerdir: "Her ne şekilde olursa olsun şuurunu kaybedecek şekilde uyuyan kimsenin, abdest alması gerekir." (el-Hâris)

151. A'rec demiştir ki: Ebû Hureyre'yi oturduğu yerde uyurken gördüm. Öyle ki horuldamasını işitebiliyordum. Sonra kalkıp abdest almadan namaz kıldı. (el-Hâris) [142]

152. Haccac demiştir ki: Atâ'ya Hz. Peygamber'in (sallallahu aleyhi vesellem) horlama sesi çıkaracak kadar uyuduktan sonra, kalkıp namaz kıldığını söyledim. "Peygamber (s.a.v.) başkası gibi değildi" dedi. (Ebû Yala)

153. Enes veya Resûlullah'ın (s.a.v.) ashabından bazı kimselerden nakledildiğine göre onlar, yanları üzerine yatıp uyurlar, sonra da kimisi abdest alır, kimisi almazmış. (Ebû Ya'lâ)

154. Enes demiştir ki. Biz, Resûlullah'ın (sallallahu aleyhi vesellem) mescidine gider, namaz kılardık. Kimimiz şekerleme yapar veya uyurdu. Ama abdesti yeniîemezdi. Hüşeym: "Bu hadis delil olarak alınmaz" açıklamasını yapmıştır. (Ahmed b. Menî')



[141] Ayrıca bkz. İbn Ebî Şeybe, I, 90.

[142] Bûsîrî "Bütün tariklerin merkezinde zayıf biri ulan Vâkıdî vardır" demiştir.

sedanurr
Thu 12 April 2018, 04:23 pm GMT +0200
Esselamunaleyküm uyuyup uyanınca abdest almalıyız çünkü uyuyunca abdest bozulur. Rabbim paylaşım için razı olsun

Sevgi.
Fri 13 April 2018, 05:28 am GMT +0200
Aleyküm Selam. Abdestli iken uyuyakaldığında uyanınca tekrar abdest alınması gerekir.