- Uyumadan Önce Yapılacak Tesbihat

Adsense kodları


Uyumadan Önce Yapılacak Tesbihat

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
reyyan
Tue 28 February 2012, 05:05 pm GMT +0200
99-100. Uyumadan Önce Yapılacak Tesbihat (Zikirler)

 

5062... Hz. Ali (İbn Ebî Tâlib) dedi ki: Hz. Fatıma değirmen taşından meydana gelen elindeki rahatsızlıktan Peygamber (s.a.)'e acınmıştı. Bu sırada Peygamber bazı esirler getirilmişti. Bunun üzerine Hz. Fatıma bir esir istemek üzere Hz. Peygamber'e geldi (fakat evinde olmadığı için) ken­disini göremedi. Bu geliş sebebini Hz. Aişe'ye bildirdi. Peygamber (s.a.) gelince Hz. Aişe Hz. Fatıma'nın geldiğini (ve sebebini) kendisine haber vermiş. Bunun üzerine (Hz. Peygamber) bize çıkageldi. Biz yataklarımı­za yatmıştık. Biz (kendisini karşılamak için yataklarımızdan) kalkmaya  davrandık.

Yerlerinizde durun, dedi ve aramıza oturdu. Hattâ göğsümün üze­rinde ayaklarının serinliğini hissettim. Hemen arkasından:

Size istediğinizden daha hayırlısını göstereyim mi? Yataklarınıza yattığınız zaman otuz üç defa "Sübhanellah", otuz üç defa "elhamdü­lillah", otuzdört defa da "Allahü ekber" deyiniz. Bu sizin için bir hiz­metçiden daha hayırlıdır.[322]

 

5063... Ebu'l Verd b. Sümame'den (rivayet edildiğine göre, birgün Hz. Ali (b. Ebi Tâlib, Ali) b. A'bed'e şöyle demiş:

Sana kendimden ve Rasûlullah (s.a.)'ın kızı Fatima'dan bahsedeyim. O Hz. Peygamber'in aile fertleri arasında en çok sevdiği kimse idi ve be­nim yanımda (fakir bir hayat sürüyor) idi. O (eliyle) değirmen çekerdi hatta değirmen elinde iz bırakmıştı. Tulumla (eve) su çekerdi, hatta (tulu­mun ipleri) boynunda iz yapmıştı. Ve evi (kendi elleriyle) süpürürdü, öy­le ki elbisesi toz toprak içinde kalmıştı. (Yemek) tencere (sinin altında ateş) yakardı da elbiseleri işlenmişti. Bu sebeplerden dolayı onun başına (birçok) sıkıntı (lar) gelmişti). Derken (birgün) Peygamber (s.a.)'e bir ta­kım kölelerin getirilmiş olduğunu işittik. Bunun üzerine ben (kendisine):

Babana gitsen de ondan (günlük işlerinde) senin çalışmana gerek bırakmayacak bir hizmetçi istesen dedim. O da (kalktı) Hz. Peygamber'e vardı. Hz. Peygamberin yanında onunla konuşan bir takım insanları gö­rünce (derdini anlatmaktan) utanıp geri döndü. (Ertesi günü) kuşluk vak­ti (Hz. Peygamber) yanımıza çıkageldi. Biz yorganlarımızın içinde idik. Hz. Fatıma'nın başı ucuna oturdu. Hz. Fatıma babasından utandığı için başını yorganının içine çekti. Bunun üzerine (Hz. Peygamber) O'na:

Muhammed ailesine olan dünkü ihtiyacın ne idi? diye (iki defa) sordu. (Hz. Fatıma da) her ikisinde de sükût etti.

Bunun üzerine ben (söze başladım):

Ey Allah'ın Resulü, Allah için sana ben cevap vereyim: Bu (kadın­cağız) benim yanımda (fakirlikten dolayı) un öğütmek için kendi elle­riyle değirmen çekmektedir. Öyle ki (değirmen) eline iz yaptı. Tulum ile su taşıdı da (tulum) boynunda iz bıraktı. Ev süpürdü, elbiseleri toz toprak içinde kaldı. (Yemek) tencere(sinin altında nefesiyle ateş) yak­tı da elbiseleri is içerisinde kaldı. Bu esnada bize, sana bir takım kölele­rin, ya da hizmetçilerin- geldiği (haberi) ulaştı. Ben de kendisine: Git on­dan (bir hizmetçi de) iste, dedim...." (daha sonra Ebu'l-Verd bir önceki) el-Hakem hadisinin manasını daha uzun olarak rivayet etti.[323]

 

Açıklama
 

el-Muhalleb gibi bazı âlimler mevzumuzu teşkil eden bu hadis-ı şeriflerin zahirinden yakın akraba­ların izinsiz olarak birbirlerinin evlerine girebilecekeri hükmünü çıkar-mışlarsa da Hafız İbn Hacer -Darakutnî'nin Ilel'i ile Taberi'nin Tehzi-b'inden bu hadisin bazı rivayetlerinde "Hz. Peygamberin içeri girmek için izin aldığı ve Hz. AH ile Hz. Fatıma, Rasûlullah'ın içeriye girmesine izin vermeleriyle birlikte yataktan kalkıp elbiselerini giymeye davrandık­ları fakat Hz. Peygamberin onları bu zahmete sokmak istemediği için ya­taklarında yatmalarını istediği" ifade edilmektedir, diyerek Mühelleb'in bu görüşünü reddetmiştir.[324]

Nitekim, Hafız ibn Hacer'in bu rivayeti "Ey iman edenler, kendi ev­lerinizden başka evlere sahiplerinden izin alıp selam vermeden gir­meyin. Umulur ki iyice düşünür, (hikmetini hissedensiniz,

"Eğer orada bir kimse bulamazsanız, size izin verilinceye kadar, oraya girmeyin şayet size: Geri dönün derlerse hemen dönüp gidiniz. Bu sizin için daha temiz (bir davramş)tır. Allah ne yaparsanız hakkıy­la bilendir."[325] âyet-i kerimelerinin ruhuna uygundur.

Çünkü, bu âyet-i kerimeden anlaşılıyor ki hiçbir kimsenin ev sahibini haberdâr edip izin almadan ve selamdan sonra "buyur" şeklindeki bir hüsn-ü kabul görmeden başka birinin evine girmesi caiz değildir. Bu hususta yabancılar ile yakın akraba arasında da bir fark yoktur. Çünkü bu âyetlerin hükmünün Umûmî olduğunda

bütün müfessirler ittifak etmişler­dir.[326]

 

Bazı  Hükümler
 

1. Hz. Ali nin  Hz. Peygamber  yanında  çok  büyük  yeri  ve  manevi  değeri  vardır.

2. Kişinin, kendi ev halkından olan birinin yanında hanımıyla birlikte bir yatağa yatması, tesettüre riâyet etmek şartıyla caizdir.

3. Kişinin kendisi için daha hayırlı gördüğü bir işi başkalarına da tav­siye etmesi caizdir.

4. Gece uykuya yatarken hadis-i şerifte açıklanan tesbihatı okumanın fazileti çok büyüktür.

Bu tesbihat ile ilgili açıklamamız (2988) numaralı hadisin şerhinde geçtiğinden burada tekrara lüzum görmüyoruz.[327]

 

5064... Şu (bir önceki) haberi Peygamber (s.a.)'den Hz. Ali yoluyla Şebes b. ibî de (rivayet etmiştir). Bu rivayete göre Hz. Ali şöyle demiştir: Ben (faziletlerini) Rasûlullah (s.a.)'dan duyduğumdan beri, bu zikirleri Sıffîn gecesi dışında (hiçbir gecede) terk etmedim. Bu zikirleri ancak ge­cenin son saatlerinde hatırladım da, hemen onları söyleyiverdim.[328]

 

Açıklama
 

Hz. Ali, bir önceki hadiste seçen uykudan önce okunması tavsiye edilen zikirleri Hz. Peygamberde duyduğu günden itibaren hiç terk etmemiş, her gece uykuya yatarken okumuştur. Ancak Hz. Muaviye ile aralarında geçen Sıffîn savaşı gecesi bu zikirleri tam zamanında yapamamış biraz te'hirli olarak gecenin so­nunda yapabilmiştir.

Mu'cemu'I-Büldân'da açıklandığı üzere, Hz. Ali ile Hz. Muaviye arasında geçen Sıffîn savaşı hicretin 37. senesinde Safer ayında vuku bul­muştur.

Sıffîn Fırat nehrinin batısında Rakka ile Bâlis arasında ve Fırat kıyısın­da bulunan bir yerdir.[329]

 

5065... Hz. Abdullah İbn Amr'den (rivayet edildiğine göre) Peygam­ber (s.a) şöyle buyurmuştur:

"İki zikir çeşidi vardır ki, bunlara devam eden nıüslüman bîr kul mutlak cennete girer. Bunlar kolaydır. Ama bunları yapanlar azdır. Her namazın ardında on defa: "Sübhanellah", on defa: "elhamdülil­lah", on defa: "Allahü ekber" der. (Böylece) bunlar (günde) yüz elli defa söylenmiş olur. Mizanda ise binbeşyüz (eder).

Yatağına yattığında otuz dört defa: "Allahü ekber" otuzüç defa "Elhamdülillah", Otuzüç defa: "Sübhanellah" der. (Bu suretle) bun­lar yüz defa dil ile söylenmiş olur. Mizanda ise bin (kabul edilir. Ravi Abdullah b. Amr dedi ki):

Rasûlullah (s.a.)'i bunları eli(nin parmakları) ile sayarken gördüm.

(Sahabe-i kiram):

 Ey Allah'ın Resulü bunlar kolay olduğu halde yapanlar neden az olu­yor? diye sordular da (Hz. Peygamber) şöyle cevap verdi:

Sizden biri yatağindayken şeytan ona gelir. Bunu söylemeye fır­sat vermeden uyutur. Namaz kılarken gelir. (Namazın sonunda) bun­ları söylemeden önce ona bir ihtiyacını hatırlatıverir..."[330]

 

Açıklama
 

Hadis-i şerifte iki zikir çeşidinden söz edilmektedir:

1. Her vakit namazının sonunda okunan zikirlerden onar adet, beş vakitte toplam 150 adet eder. "Kim bir iyilik yaparsa on katı verilir."[331] âyet-i kerimesi gereğince her iyilik on misliyle mükâfat-landırılacağından bu yüz elli zikir, kulun mizanına 1500 zikir olarak ko­nacaktır.

Aslında farz namazlardan her birinin ardında yapılan zikirlerin sayısı­nın 99 adet olacağına dair pekçok sahih hadis vardır. Öteden beri yapıla gelen uygulama da bu hadislere göredir. Mevzumuzu teşkil eden hadis-i şerifte ise söz konusu zikirlerin sayısının otuz olduğundan söz edilmekte­dir ki, bu mikdar farz namazların sonunda yapılması gereken yeterli zik­rin en az olan sayısıdır.

2. Gece uykuya yatarken okunan yüz adet zikirdir. Bunlar da yine me­alini sunduğumuz âyet-i kerime gereğince Mizana bin adet zikir olarak konacaktır.

Fakat yapılması kolay, sevabı fazla, dile hafif, terazide ağır olan bu zi­kirler, şeytanın hased damarlarını fazlasıyla tahrik ettiği için şeytan mut­laka bir yolunu bulup insanı bu kazançlı işten mahrum etmek ister. Çoğu zaman da buna muvaffak olur. Bu bakımdan bir müslüman, hiçbir zaman şeytana bu fırsatı vermemelidir.[332]

 

Bazı  Hükümler
 

1. Farz namazlardan sonra on defa "Sübhanallan" on defa "elhamdülillah", on defa da "Allahü ekber" demek meşrudur.

2. Gece uykuya yatarken 33 defa sübhanalîah, 33 defa elhamdülillah, 34 defa da Allahü ekber demek meşrudur.

3. Her sevablı işe on kat sevab verilir.

4. Yapılan zikirleri parmaklarla saymak meşrudur.[333]

 

5066... (Hz. Peygamber amcası Ebu Talib'in oğlu ez-Zübeyr'in kız­larından Ümmü Hakem'in yahut da Dubaa'nm oğlundan rivayet edil­diğine göre) bu iki kadından birisi şöyle demiştir:

Rasûlullah (s.a.) birtakım esirler ele geçirmişti. Bunun üzerine ben, kızkardeşim ve Peygamber (s.a.)'in kızı Fatıma ile birlikte Peygamber (s.a.)'e gittik. Kendisine (hep birlikte) içinde bulunduğumuz sıkıntılardan yakındık ve kendisinden esirlerden bir kısmının bize verilmesi için emir buyurmasını istedik de:

Bedir (şehidlerinin) yetimleri sizi geçtiler, cevabını verdi. Sonra (ravi) Fazl b. Hasen (bir önceki hadiste anlatılan) teşbih hadisesini anlattı (ve bu teşbihlerin) her (farz) namazın arkasında (çekileceğini) söyledi, (fakat) uyku (ya yatarken çekilecek tesbihat)dan söz etmedi.[334]

 

Açıklama
 

Bu hadisle ilgili açıklama (2987) numaralı hadisin  şerhinde geçmiştir.[335]

[322] Buharî, nefakat 6, fedailüsaahabe 9, daavât 11; Müslim, zikr 80-81.

Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınevi: 16/322-323.

[323] Buharî, nakafat 6, fedailülashâb 9, Daavât 11; Müslim, zikr 80-81.

Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınevi: 16/323-325.

[324] İbn Hacer, Fethü'1-Bâri, XIII, 372, Mısır 1959.

[325] Nûr (24), 27.

[326] M. Zeki Duman, Kur'an-i Kerim'de Adab-ı Muaşeret, Görgü Kuralları, 347.

Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınevi: 16/325-326.

[327] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınevi: 16/326.

[328] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınevi: 16/326.

[329] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınevi: 16/326-327.

[330] Ahmed ibn Hanbel. I, 147, II, 160-161, 205.

Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınevi: 16/327-328.

[331] En'âm (6). 160.

[332] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınevi: 16/328.

[333] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınevi: 16/328.

[334] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınevi: 16/328-329.

[335] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınevi: 16/329.


sumeyye
Tue 16 December 2014, 12:39 am GMT +0200
s.a.. , bu tesbihleri her namazin arkasindan yapiyoruz elhamdulillah..Hadisi serifi tekrar okuyup bilgileri tazelemis oldum elhamdulillah..Rabbim c.c razi olsun kardesim.

Rüveyha
Tue 13 January 2015, 06:13 pm GMT +0200
Ve aleykumusselam ve rahmetullah. Elhamdulillah kardeşim evet her namazın arkasına bu tesbihatları yapıyoruz .Inşallah yatmadan öncede adet haline getirip hadisi hayatımıza geçirenlerden oluruz.Mevlam razı olsun.

mevlüde06
Thu 3 March 2016, 05:17 pm GMT +0200
Ve aleykumusselam ve rahmetullah.
Hep merak edilir ya bu soru sahabe Efendilerimizden birisi Resulullaha da yoneltmis.biz de bu vesileyle O (sav) den ogrenmis olduk.Allah razi olsun
Ey Allah'ın Resulü bunlar kolay olduğu halde yapanlar neden az olu­yor? diye sordular da (Hz. Peygamber) şöyle cevap verdi:

Sizden biri yatağindayken şeytan ona gelir. Bunu söylemeye fır­sat vermeden uyutur. Namaz kılarken gelir. (Namazın sonunda) bun­ları söylemeden önce ona bir ihtiyacını hatırlatıverir..."[330]

yagmur_7-c
Thu 3 March 2016, 07:02 pm GMT +0200
Esselamu aleykum;
Aslında bu tesbihatları yapmak güzel ....Gerek namaz öncesi onrası ,yatarken veya öncesinde hatta otururken bile zikir çekmek ,dua etmek mümkün...Rabbim tesbihat bulunma halinde olanlrdan etsin inşallah...

ceren
Thu 3 March 2016, 08:51 pm GMT +0200
Aleykumselam.Rabbim uyumadan oncede sonrada kendini allaha dua ederek zikir ederek yaşayan kullardan eylesin bizleri insallah...

melik önal
Thu 3 March 2016, 09:11 pm GMT +0200
sağol :) benim öğrenmeme sebep oldun reyyan kardeşim dualarım seninle ve diğer müslüman kardeşlerimle

Bilal2009
Thu 3 March 2016, 09:14 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam ve rahmetüllah.  Rabbim bizleri Peygamberimiz'in yolundan gidenlerden eylesin. Rabbim paylaşım için razı olsun.

Busra 8-B
Thu 3 March 2016, 09:17 pm GMT +0200
Esselamun aleykum
Saol ablacim bunu bilmiodm ogrenms oldm Allah razı olsn

selinay 7b
Thu 3 March 2016, 09:18 pm GMT +0200
Selamun aleykum
Bizler yatagimiza yattigimiz zaman otuz uc defa subhanallah , otuz uc defa elhamdulillah ve otuz dor defa Allahu  ekber dememiz gerekir.
Allah razı olsun

Rüveyha
Wed 20 July 2016, 12:12 pm GMT +0200
Ve aleykumusselam.Âmin ecmain İnşaAllah..Mevlam İnşaAllah bizlere de hakkıyla bu tedbihatları yapmayı nasip eylesin.Rabbim razı olsun

damla6d
Wed 20 July 2016, 01:14 pm GMT +0200
#Esselamu aleykum.Rabbim bizi zikri bol ve itaati kullarından eylesin inşallah.Rabbim razı olsun inşallah.#