- Uykusuzluk deyip geçmeyin

Adsense kodları


Uykusuzluk deyip geçmeyin

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
neslinur
Fri 5 March 2010, 12:51 am GMT +0200


Uykusuzlukta; gerginlik, sinirlilik, zamanı bilememe, hayal görme, kekeleme, konuşulanları anlayamama gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır

Gaziantep Avukat Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi Nöroloji Uzmanı ve Uyku Merkezi Sorumlusu Dr. Abdurrahman Neyal, uykunun yemek yeme, su içme ve nefes alma gibi organizma için vazgeçilmez bir zorunluluk olduğunu bildirdi.

Neyal yaptığı açıklamada, insanın tüm yaşamının ortalama üçte birini uykuda geçirdiğini belirtti. Aç ve susuz yaşamak nasıl mümkün değilse, uyumadan da yaşamanın mümkün olmadığını kaydeden Neyal, "Uykusuzlukta; gerginlik, sinirlilik, zamanı bilememe, hayal görme, kekeleme, konuşulanları anlayamama gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır. Daha sonra ellerde titreme, vücutta yanma ve ağrılar, görme bozuklukları olmaktadır" dedi.

Halk arasında horlamanın derin uyku belirtisi gibi düşünüldüğünü ancak bunun tamamen yanlış olduğunu ifade eden Neyal, şunları söyledi:

"Şiddetli ve sürekli horlama, uyku-apne sendromu olarak isimlendirilen ve hayati tehlike oluşturan hastalığın en önemli belirtisidir. Horlama uykuda solunumun bozuk olduğunun önemli bir habercisidir. Uyku-apne sendromu olan hastalar gece düzenli nefes alamazlar, bunun sonucu olarak dokulara yeterli oksijen taşınamaz, ertesi gün yorgun ve uykulu olurlar. Apnelerin varlığı hipertansiyon, kalp yetmezliği, kalp krizi ve felç gibi hastalıklara neden olabilmektedir. Uyku-apneleri olan hastalar bazen uygunsuz

yerlerde uyuya kalabilmekte, iş ve özel hayatlarında uykululuk nedeniyle ciddi problemler yaşayabilmektedirler. Zaman zaman direksiyon başında da uyuyan bu hastaların, normal insanlara göre 2-3 misli daha fazla trafik kazası yaptığı yapılan araştırmalarla ortaya konmuştur."

Dr. Abdurrahman Neyal, düzenli uyku konusunda şu uyarılarda bulundu:

"Yeterli süre uyumanıza rağmen gün içince yorgun ve uykusuz oluyorsanız, akşam saatlerinde veya yatağa girdiğinizde bacaklarınızda isimlendiremediğiniz huzursuzluk hissediyorsanız, gece bacaklarınıza kranp giriyorsa, yatakta sürekli bacaklarınızı hareket ettirmek zorunda kalıyorsanız, gece uykudan nefes alamama hissi ile uyanıyorsanız, uykuda nefesinizin durduğu söyleniyorsa, horlamanızın yan odalardan duyulacak kadar şiddetli olduğu söyleniyorsa, sabahleyin yorgun ve baş ağrısı ile uyanıyorsanız, gece uykunuzdan bağırarak ve korku ile uyanıyorsanız, uykululuk nedeniyle uzun süre araba kullanamıyorsanız, çok sık rüya görüyorsanız, gece uykudan uyanıp yemek yemeniz varsa uyku ile ilgili hastalığınız olabilir. Bu durumda mutlaka doktorunuza başvurun."

Mynet