- Üstünlüklerin Sebepleri

Adsense kodları


Üstünlüklerin Sebepleri

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
seymanur K
Tue 16 August 2011, 09:15 am GMT +0200


Üstünlük sebepleri; İslam, iman, takva, marifetler, haller, baba olma, hür­riyet, imamlık, kocalık, yüce ahlak, risalet, nübüvvet, güzel edep, Kur'an ah­lakı ile (affetme, bağışlama, cezalandırmaktan vazgeçme, sabır, hilım, öfkeyi yutma vb.) ardaklanma. Dünya, dünyanın mal-mülkü, süsü, makamı, malla­rın çokluğu bir üstünlük sebebi değildir. Çünkü bunlar imtihandır veya im­tihan sebebidir.

Yüce Allah kulun herhangi bir ameli olmaksızın cennet nimetlerini kulu­na lütfedebilir. Nitekim iri gözlü hurileri cennette yaratmak suretiyle onlara lütfetmiştir. Yine cennette bir takım insanlar yaratıp onları cennetin boş yer­lerine yerleştirmek suretiyle herhangi bir amelleri olmadığı halde onlara lütufta bulunacaktır. Karın ağrısından, göçük altında kalarak, yangında, do­ğum yaparken ölen kimselere de şehit olmadıkları halde şehitlik sevabını lutfetmektedir. Dünyada bazı kullarına kâmil akıl, güzel suret, ahlak, seciye, kuvvetler ve duyu organları lutfetmektedir.

Allah (c.c.) dünyada ve ahirette herhangi bir suçu olmayan insanları ce­zalandırabilir. Örneğin kötü görünüş, düşük akıl, zayıf kuvvetler ve hisler, sürekli hastalıklar, üzüntüler ve elemler verebilir. Yine herhangi bir inkarcı­lık ve isyanları söz konusu olmadığı halde cehennemde azap etmek için bir takım varlıklar yaratabilir. Dikkat edilsin yaratmak da emir vermek de O'na aittir. O bedbaht kılma, mutlu kılma, yaklaştırma ve uzaklaştırma gibi yap­tığı hiçbir fiil sebebiyle sorgulanamaz. Kullar ise yaptıklarından sorguya çe­kilirler. Kendisinden başka dayanak ve sığmak olmayan Allah'ın şanı ne ka­dar yücedir!