- Umrenin Vacibleri Sünnetler Ve Umreyi Bozan Şeyler

Adsense kodları


Umrenin Vacibleri Sünnetler Ve Umreyi Bozan Şeyler

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
ezelinur
Tue 2 February 2010, 04:25 pm GMT +0200

Hac için vâcib olan şeyler, umre İçin de vâcibtir. Yine hac İçin sün­net olan şeyler, umre için de sünnettir. Özet olarak diyebiliriz ki farzlar, vâcîbler, sünnetler, haramlar, mekruhlar, müfsidle, ihsâr ve diğer ba­kımlardan umre de hac gibidir.

Bunun yanında umre, bazı noktalarda hacca benzememektedir. Ör­neğin umrenin belir/i bir vakti yoktur. Dolayısıyla vaktihin kaçırılması da söz konusu değildir. Umre için Arafat´ta vakfe, Müzdelife´ye inmek ve cem­releri taşlamak yoktur. Hac sebebiyle iki namaz bir arada kılınır diyen üç mezheb imamına göre umrede iki namaz birleştirılmez. Şâfiîler hac ve um­renin, İki namazın bir arada kılınması için sebep teşkil etmediği görüşün­dedirler. Onlara göre bunun asıl sebebi seferfliktir. Umrede kudüm tavafı ve hutbe yoktur. Mîkatı da herkes için harem dışındadır. Ama hacda böy­le değildir. İhram bahsinde de geçtiği gibi hac için Mekkelilerin mîkatı ha­remdir.

Mâlik? ve Hanefîlere göre umre, farz olmayıp müekked sünnet olma­sı açısından da hacdan ayrılmaktadır. Umrenin hacdan ayrıldığı bu nok­talara Hanefîler iki husus daha eklemişlerdir.

(6) Mâlikîler dediler ki: Haccı bozan cinsel ilişki ve benzeri şeyler um­reyi de bozarlar. Ancak ifsad edici şeyler, Safa ile Merve arasındaki sa´y ile umrenin tamamlanmasından önce vukûbulurlarsa umreyi bozarlar. Umre bo­zulunca tamamlanması ve acilen kaza edilmesi vâcîb olur. Umre bozulduğu için de kurban kesilmesi gerekir ve kurban kesiminin umrenin kazası zama­nına ertelenmesi icâb eder. Ama sa´y´den sonra ve fakat tıraştan önce cinsel ilişki ve benzeri bir durum vukübulursa umre bozulmaz; kurban kesmek ge­rekir. Mezî ve benzeri şeylerin gelmesinden ötürü de kurban kesmek gerekir. O

(7) Hanefîler dediler kî: Haccın aksine olarak umrenin bozulması nede­niyle bedene (deve veya sığır) kesmek vâcib olmaz. Umre tavafının cünüb olarak yapılması nedeniyle de bedene kesmek vâcib olmaz. Sâdece bir davar kesmek gerekir. Umrede, hac için yapılan veda tavafı da yoktur.