- Tuz

Adsense kodları


Tuz

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
hafiza aise
Tue 7 June 2011, 05:30 pm GMT +0200
88— Müh , Tuz:

 

İbn Mâce Siinen'inde Enes'ten (r.a.) merfû olarak: "Katıklarıriızm efen­disi tuzdur."[297] buyurulduğunu rivayet eder. Bir şeyin efendisi, o şeyi ıslah edip, düzene koyan demektir. Katıkların çoğunluğu ancak tuz ile kıvamını, tadını bulur. Bezzâr'ın MüsnecTinde merfû olarak şöyle buyurulduğu nakle­dilir: "Çok geçmez insanlar içerisinde yemekteki tuz gibi olursunuz.,Yemek ancak tuz ile kıvamını bulur."[298]                           :

fardır. Ger-Aisbet etmiş.

Bağavî, Tefsirinde Abdullah b. Ömer'den (r.a.) merfû olarak şöyle bu-yurulduğunu zikreder: "Allah gökten yeryüzüne dört bereket indirmiştir: De­mir, ateş, su, tuz." Hadisin mevkuf olması daha uygun gözükmektedir.

Tuz, insanların bedenlerini ve yiyeceklerini düzene sokar, karıştırıldığı herşeyi, hatta altın ve gümüşü bile ıslah eder. İçerisinde bulunan bir kuvvet sebebiyle altının sarılığını, gümüşün de beyazlığını arttırır. Cilalayın ve çö­zümleyici, yoğun rutubetleri giderici ve onları emici, bedenleri takviye edici, kokuşma ve bozulmalarını önleyici, yaralı uyuza fayda verici özellikleri vardır.

Onunla sürme çekildiğinde, gözde bulunan fazla eti söker. "Zafere" ve "enderânî" denilen, kaynağı kaplayan tabaka ile aşırı beyaz olan kısmı bu hususta daha da etkilidir. İnatçı, pis yaraların yayılmasını önler, dışkıyı indi­rir; karında su toplayan kimselerin karınları onunla oğulduğu zaman iyi fay­da verir; dişleri arındırır, kokuşmaları giderir; diş etlerini takviye eder ve güç­lendirir. Faydaları gerçekten çoktur. [299]


[297] İbn Mâce, 3315. Senedinde metruk bir râvi olan İsa b- Ebî İsa vardır.

[298] Bk. Heysemî, Mecmau'z-Zevâid, 10/18. İsnadı hasendir.

[299] İbn Kayyim el-Cevziyye, Za’du’l-Mead, İklim Yayınları: 5/107-108.