- Tuz ile yapabileceğiniz 15 şey

Adsense kodları


Tuz ile yapabileceğiniz 15 şey

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
hafiza aise
Fri 21 September 2012, 10:40 am GMT +0200
TUZ İLE YAPABİLECEĞİNİZ 15 ŞEY

Ağustos 2012 83.SAYI

1- Evinizin ya da aracınızın camlarını tuzlu suyla silip kendiliğinden kurumaya bırakın. Suyun donma ısısını düşüren tuz, camların buzlanmasını önleyecektir.

2- Sivrisinek ısırığı gibi ciltte kaşıntıya sebep veren böcek sokmalarında kaşıntıyı ve acıyı azaltmak için tuzlu su kullanabilirsiniz.

3- Kızartma tenceresindeki yağı kolayca temizlemek için yağı boşalttıktan sonra tencereye biraz tuz serpin. Kalan yağı emen tuzu bir peçeteyle silip tencereyi her zamanki gibi yıkayabilirsiniz.

4- Mutfak tezgahında hamur açtıktan sonra yapışıp kalan hamurları tezgaha zarar vermeden çıkarabilmek için bir miktar tuz serpin ve süngerle ovalayarak hamur parçalarını yüzeyden kolayca sıyırıp, temizleyebilirsiniz.

5- Haşlanmış yumurtanın kabuğunu yumurtayı parçalamadan soyabilmek için haşlama suyuna bir çay kaşığı kadar tuz atın.

6- Peyniri tuzlu suya batırılıp hafifçe sıkılmış bir beze sarıp buzdolabında saklarsanız küflenme süresini oldukça uzatırsınız.

7- Bir çay bardağı suya iki tutam tuz ve iki tutam karbonat ekleyip karıştırın ve katkısız gargaranızı kullanmaya başlayın.

8- Özellikle iri taneli deniz tuzunu ölü derilerden arınmak için kullanabilirsiniz. Bunun için avucunuza biraz tuz alın ve hafifçe bastırarak cildinizi ovun.

9- Çiğ yumurta yere düşüp kırılırsa bunu temizlemek için de tuza başvurun. Yumurtanın üzerine tuz dökün ve tuzun topladığı yumurtayı kağıt havluyla silerek yerden temizleyin.

10-Kıyafetinize ya da bir başka kumaşa yağ döküldüğünde o bölgeye hemen bolca tuz dökün. Biraz bekledikten sonra tuzla ovun ve tuzun yağı emmesini bekleyin. Ardından temizlik işlemine devam edebilirsiniz.

11-Kesme tahtalarının rengi zamanla kararır. Bu karartıdan kurtulmak için tuza batırdığınız ıslak bir bezle tahtanın yüzeyini ovun.

12- Ayakkabılarınızın içine ara ara serpeceğiniz tuz içlerindeki kötü kokuyu ve nemi alır.

13- Kızartma yapmadan önce yağın içine birkaç tutam tuz serperek yağın daha az sıçramasını sağlayabilirsiniz.

14- Gömleklerin koltuk altlarındaki sarı ter lekelerini çıkarmak için yarım litre suya çeyrek çay bardağı tuz ilave edin ve bu sıvıya batırdığınız bir sünger veya bezle lekeli bölgeyi silin.

15- Şampuanlamadan önce saçınıza tuz dökün ve ovalayın. Kepeklerin kolayca döküldüğünü göreceksiniz.

Hatice ÇALIŞ

hafiza aise
Tue 23 October 2012, 09:17 pm GMT +0200
Hayatı kolaylaştıracak maddeler. ÖZellikle ilk madde kış aylarında araç kullananlar için çok faydalı olacaktır.

İNŞİRAH
Tue 23 October 2012, 11:20 pm GMT +0200
Tuzun ne maharetleri var ama .....

Tuz dendiğinde bildiğim bu hikayeyi sizlerle paylaşmadan duramıcam iyi okumalar....

Bir varmış, bir yokmuş… Evvel zaman içinde, kalbur saman içinde, bir padişahın üç oğlu varmış.
 
Padişah, aklı oldukça kıt bir ada mmış. Yaşına, padişahlığına yakışmayan hareketler yapar, herkesi kendine güldürürmüş. Devlet işleriyle hiç uğraşmazmış. Vaktini hep ava gitmekle, eğlenceler tertiplemekle geçirirmiş.
 
Günlerden bir gün, üç oğlunu da yanına çağırmış, onlara :
 
Söyleyin bakayım, diye sormuş, beni ne kadar seviyorsunuz?
 
Babalarının böyle tuhaf hallerine alışık olan şehzadeler, onun bu sorusunu hiç yadırgamamışlar. Fakat, onun, sorduğu bir şeye karşılık verilmediği zaman da ne kadar kızdığını bilirlermiş. Önce en büyük şehzade cevap vererek :
 
Babacığım, demiş, sizi altın kadar, elmas kadar, pırlanta kadar seviyorum.
 
Büyük oğlunun bu cevabı padişahın pek hoşuna gitmiş. Kahkahalarla güldükten sonra, ortanca oğluna bakmış :
 
Ya sen beni ne kadar seviyorsun bakayım? diye sormuş. O da :
 
Babacığım, demiş, ben sizi bal kadar, börek kadar, kadayıf kadar seviyorum.
 
Ortanca oğlunun cevabı da padişahın hoşuna gitmiş. Gene kahkahalarla gülmüş. Sonra en küçük şehzadeye dönerek:
 
Söyle benim küçük oğlum, demiş, ya sen beni ne kadar seviyorsun bakayım?
 
Küçük oğlan, birdenbire cevap verememiş. Biraz yutkunduktan sonra:
 
Babacığım, demiş, ben sizi tuz kadar seviyorum.
 
Küçük şehzadenin bu beklenmedik cevabı karşısında, ağabeyleri, kendilerini tutamayıp gülmüşler. Padişahın da suratı birden asılmış. Kaşlarını çatarak:
 
Ne dedin, ne dedin?! diye bağırmış. Beni tuz kadar seviyorsun ha? Seni utanmaz, hain evlat seni. Dünyada tuzdan daha kıymetli bir şey bulamadın mı?!
 
Sonra, hiddetle, yanındaki küçük bir sedef sandıktan iki kese altın çıkarmış. Birini büyük oğluna, ötekini de ortanca oğluna atmış. Onlara, eliyle dışarı çıkmalarını işaret etmiş. Her iki oğlu da âdeta yerleri öpüp geri geri giderlerken, padişah ellerini çırpmış. İçeri bir arap girince:
 
Çabuk bana cellatları çağırın! Diye bağırmış.
 
Arap uşak hemen dışarıya çıkmış. Kısa bir zaman sonra, iri boylu, yarı çıplak bir halde, korkunç iki arap cellatla içeri girmiş.
 
Padişah, küçük oğlunu göstererek:
 
Çabuk bunu alın! Kafasını uçurun! Diye bağırmış. Eğer emrimi yerine getirmezseniz, ikinizi de parça parça doğratırım…
 
Herkes gibi sarayda küçük şehzadeyi cellatlar da pek çok severlermiş. Padişahın bu emri üzerine, onu tutup sürükleyerek dışarıya çıkarmışlar. Hemen iki at hazırlatmışlar. Birisi küçük şehzadeyi yanına almış. Atları dağlara doğru sürüp gitmişler.
 
Saraydan oldukça uzak bir yerde, bir dağ başında durmuşlar.
 
Küçük şehzade pek üzüntülü imiş. Dokunsalar nerede ise ağlayacakmış. Cellatlar onun bu haline acımışlar. Bir tanesi:
 
Şehzadem, demiş, biz sana kıyamayacağız. Ama, padişahımızın emrini sen de kulaklarınla duydun. Bari gömleğini çıkarıp bize ver de, bir tavşan yakalayıp onun kanına bulayalım… “İşte şehzadeyi kestik” diye kanlı gömleği götürüp babanıza verelim. Sen de buralardan uzaklaş, bir daha memlekete dönme!
 
Şehzade, cellatların bu teklifine sevinmiş. Hemen soyunup gömleğini onlara vermiş. Hayatını bağışladıkları için her ikisine de teşekkür etmiş. Atın birini de onlardan alarak uzaklaşmış, gözden kaybolmuş.
 
Az gitmiş, uz gitmiş, dere tepe düz gitmiş, altı ay bir güz gitmiş… Nihayet bir memlekete varmış. O kadar yorgunmuş ki, neredeyse, attan inerek yere uzanıp uyuyacakmış.
 
Şehre girerken, yol kenarındaki ilk evin kapısını çalmış. Kapıyı ihtiyar bir kadın açmış. Ona, şehzade olduğunu bildirmemiş, dünyada kimsesi bulanmadığını, bu memleketin de yabancısı olduğunu söyleyerek kendisini evlatlığa kabul etmesini rica etmiş. Zaten ihtiyar kadının da hiç kimsesi yokmuş. Zahmet çekmeden yetişmiş bir çocuk sahibi oldum diye sevinerek şehzadeyi evlatlığa kabul etmiş.
 
İhtiyar kadın, şehzadenin önüne yiyecek koymuş. Karnını doyuran şehzade, gidip çeşmede elini, yüzünü, ayaklarını güzelce yıkamış. Sonra atının da karnını doyurmuş. Bu işler bitince, kadının yaptığı yatağa kendini atarak derin bir uykuya dalmış.
 
Ertesi sabah uyandığı zaman, şehzade, pencereden halkın akın halinde bir tarafa doğru gittiğini görmüş, ihtiyar kadına:
 
Anacığım demiş, herkes böyle nereye gidiyor? Bayram filan mı var?
 
İhtiyar kadın:
 
Bayram değil ama oğlum, demiş, ondan daha önemli bir şey var. Bugün talih kuşunu uçuracaklar, padişahımızı seçecekler…
 
Bu sefer şehzade:
 
Ne olur anacığım, demiş, beni de götür. Hiç olmazsa seyrederiz.
 
İhtiyar kadın evlatlığını kıramamış. Kalkıp giyinerek sokağa çıkmışlar. Halkla beraber büyük meydana gitmişler.
 
Herkes toplandıktan sonra, talih kuşunu uçurmuşlar. Talih kuşu, kalabalığın üzerinde dolaşmaya başlamış. Kimisi, “acaba bana mı konacak?” diye heyecan geçiriyor, kimisi de, “benim başıma konsun” diye ayaklarının ucuna basarak boyunu yükseltiyormuş.
 
Ne ise, kuş, döne dolaşa gelip bizim küçük şehzadenin başına konmamış mı?
 
Buna hiç kimse razı olmamış. Her kafadan bir laf çıkıyor, kimisi de:
 
O yabancı, padişah olamaz! diye bağırıyormuş. Çaresiz seçimi bozmuşlar. Ertesi sabah tekrar toplanmaya karar vermişler.
 
Ertesi gün herkes gene meydanda toplanmış. Bu sefer de bir yanlışlık olur da, halkı kızdırırım diye, küçük şehzade, gidip yol kenarındaki mezarlıkta, bir taşın yanında oturmuş.
 
Talih kuşunu uçurmuşlar. Halk heyecandan kırılıyormuş. Ama kimsede de ses seda yokmuş. Gözler hep havada kuşun uçuşunu dikkatle takip ediyormuş.
 
Talih kuşu, döne dolaşa gidip bu sefer de mezarlık kenarında oturan şehzadenin başına konmamış mı?
 
Halk gene kıyameti koparmış. Bir taraftan da:
 
Olmadı, olmadı, Türk’ün şartı üçtür; diye bağıranlar olmuş. Çaresiz bu seçimi de bozmuşlar. Yeniden toplanmaya karar vermişler.
 
Ertesi sabah, halk meydanda çok erkenden toplanmış. Şehzade ile ihtiyar kadın evlerinden henüz çıkmış, meydana doğru gelirlerken, talih kuşu uçurulmuş.
 
Kuş gene kalabalığın üzerinde birkaç defa dönmüş. Sonra oradan hızla uzaklaşarak, gidip meydana doğru yeni gelmekte olan şehzadenin başına üçüncü defa konmuş. Bu sefer hiç kimse itiraz edememiş. Bizim küçük şehzade de padişah olarak o memleketin idaresini eline almış. Akıllı çocuk olduğu için, kısa zamanda halka kendini sevdirmiş. Birçok işler yapmış. Memleketi gül gibi idare etmeye başlamış.
 
Aradan yıllar geçmiş. Genç padişah, kendisini bildirmeden, babasına bir mektup göndererek, memleketine dâvet etmiş. Babası, komşu bir memleket padişahından gelen dâveti kabul etmiş. Gezip eğlenmeye bayıldığı için, bir tabur askerle birlikte hemen gelmiş.
 
Genç padişah, çok güzel yemekler hazırlatmış. Fakat hiç birine tuz koydurmamış.
 
Genç padişah bıyık ve sakal bıraktığı için, ilk karşılaştıkları zaman babasının tanımadığını hissedince, pek sevinmiş.
 
Ne ise, akşam yemeğini yemişler. Misafir padişah yemekleri çok beğenmiş ama, tuzsuz oluşuna hayret etmiş. İçine baygınlıklar geldiği halde, hiçbir şey söylememiş.
 
Ertesi gün, askerlerini dolaşmış. Hatırlarını sormuş. Onlar da yemeklerin tuzsuz oluşundan şikâyet etmişler.
 
O gün öğle yemeğini yerlerken, misafir padişah:
 
Kuzum, sizin memlekette tuz bulunmaz mı? diye sormuş. Genç padişah, gülerek:
 
Vardır padişahım, diye cevap vermiş. Hem o kadar çoktur ki, bütün dünyaya tuz buradan gider.
 
Bu cevaba büsbütün şaşıran padişah:
 
İyi ama, demiş, bütün yemekleriniz tuzsuz. Sebebi nedir?
 
Genç padişah bu sefer:
 
Sizin tuzu hiç sevmediğinizi, yemeklerinize koydurmadığınızı söylediler de, demiş, onun için koydurmadım.
 
Padişah, derhal atılmış:
 
Katiyen efendim, demiş, yanlış söylemişler. Tuzsuz hayat mı olurmuş? Ben tuzu çok severim.
 
O zaman, genç padişah, gülerek:
 
Ama, demiş, küçük oğlunuz size: “Ben seni tuz kadar severim” dediği zaman, onu cellatlara teslim etmiştiniz?
 
Bu söz üzerine, padişah, kendine gelmiş. Karşısındaki genç padişaha dikkatle bakınca, oğlunu tanımış. Arkasından da gözlerinden iki damla yaş yuvarlanmaya başlamış.
 
Baba, oğul hemen kucaklaşmışlar. Sevinçleri görülecek şeymiş. Onlar ermiş muradına…

hafiza aise
Wed 24 October 2012, 11:47 am GMT +0200
Kardeşim çok anlamlı bir hikaye paylaşmıssınız. Küçük şeyler aslında hayatımızda büyük yerlere sahip. Rabbim eksikliğini vermesin

İNŞİRAH
Thu 25 October 2012, 12:47 pm GMT +0200
Allah razı olsun kardeşim küçük şeyler , hayattaki ayrıntılar  hayata değer katan önemli değerlerdir ..Bu değerleri her daim fark edenlerden oluruz inşaallah selamtle...

yagmur_7-c
Thu 23 July 2015, 10:06 pm GMT +0200
Esselamu aleykum;
Tuzun bayağı bir faydası varmış..temizlikten kötü kokulara kadar her alanda  tuz insana çok yarar sağlıyor..rabbim razı olsun paylaşım için..

ikranur 7d
Fri 24 July 2015, 03:30 am GMT +0200
ve aleykümüsselam ve rahmetullah ve berekatuh.
tuz gerçekten yararlı bir şeymiş. bu maddeleri okudukça yararlarını daha iyi anladım. Paylaşım için Allah razı olsun.