- Tutmadığı oruçları kaza etmeden oruç tutamayacak hale gelen kimse ne yapmalıdır?

Adsense kodları


Tutmadığı oruçları kaza etmeden oruç tutamayacak hale gelen kimse ne yapmalıdır?

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
mevlüdekalınsaz
Fri 20 February 2015, 07:13 pm GMT +0200
Tutmadığı oruçları kaza etmeden oruç tutamayacak hale gelen kimse ne yapmalıdır?

Fakihlerin çoğunluğu, “Oruç tutmaya güç yetiremeyenler, bir yoksul doyumu kadar fidye öder.” (Bakara, 2/184) ayetinden hareketle, mazeretli veya mazeretsiz oruç tutmamış ve kaza etmeden ölüm döşeğine düşmüş kimselerin oruç borçları için fidye ödenmesi vasiyetinde bulunmalarının müstehap olacağını söylemişlerdir. Eğer vasiyet etmişse mirasçıları malının üçte biri oranında bu vasiyeti yerine getirirler (Merğinani, el-Hidaye, I, 127; bkz. Serahsi, el-Mebsut, III, 100; İbn Kudame, Muğni, III, 82).

Fidye, ölenin bıraktığı maldan techiz, tekfin masrafları ve borçları çıkarıldıktan sonra, kalan malın üçte birinden verilir. Şayet fidye üçte birden çok tutarsa, fazla olan kısım ancak varislerinin rızası ile ödenebilir (İbn Abidin, Reddü’l-Muhtar, II, 424).

Şafii mezhebine göre bir kimse imkanı olduğu halde fidyeyi vermeden ölürse vasiyete gerek olmaksızın bıraktığı mirastan ödenir. Zira onun fidye ödemesi, hasta ve yolcunun orucu kaza etmesi gibidir (Nevevi, el-Mecmu, VI, 259).

Allah(c.c) bize vesile olan hocamıza rahmet eylesin

Kaynak: Dini Soruları Cevaplandırma Platformu


8/A
Fri 20 February 2015, 07:16 pm GMT +0200
Esselamu aleykum ve rahmetullah...
Ellerine sağlık bilinmesi gereken bir konu tabiki de...
Rabbm gerekeni yapmayı nasip u kısmet eyler İNŞAALLAH...

halim
Thu 2 July 2015, 01:01 am GMT +0200
Ve aleykum selam ; Her ibadet vakti zamanında yapılıp yerine getirilmeli ancak farklı durumlara maruz kalmak hastalık vs gibi durumlarda ise inşaallah öğrenmiş olduğumuz bu fıkhi bilgileri tatbik eder cenabı hakkın rızasını kazananlardan oluruz.

Allah razı olsun

Rüveyha
Thu 2 July 2015, 02:16 am GMT +0200
Ve aleykumusselam.Âmin ecmain İnşaAllah.İslam dini kolaylaştıryor herşeyi İnşaAllah..Rabbim hasta olupta oruç tutamadığı için hüzünlü olan kardeşlerimize Rabbim tez zaman da şifa nasip eylesin İnşaAllah..Mevlam oruçlarımızı kabul eylesin İnşaAllah.Rabbim razı olsun kardeşim.

aysegul999
Wed 5 August 2015, 05:12 pm GMT +0200
Esselamu aleykum ve rahmetullah , ya da kaza oruçları varken Oruç tutamayacak bir hastalığa yakalanarak kaza edememesi. Bunlar için fidye verilmesi yeterli olacaktir inşallah.

saniye
Wed 5 August 2015, 09:09 pm GMT +0200
Ve aleykumusselam. Dininiz kolaylık dini, tutulamayan oruçlar yerine fidye verilerek bu farzın kişinin üzerinden düşürülmesi amaçlanmış. Paylaşım için Rabbim razi olsun.