- Türkiyede Dinler Tarihi

Adsense kodları


Türkiyede Dinler Tarihi

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
ayten
Tue 19 October 2010, 12:13 am GMT +0200
3- Türkiye'de Dinler Tarihi


İslâm âleminde âdet olduğu üzere Türkiye'de de yazılan pek çok tarih kitaplarında yazarlar Hz. Adem'den başlayarak, zamanlarına kadar geçen olaylardan bahsederlerdi. Bu genel tarihlerde yer alan Peygamberler Tarihi ve dolayısıyla diğer dinler hakkında verilen bilgilerin, bugünkü anlamda dînler tarihi ile pek ilişkisi yoktur. Bu hal, 19. yüzyıla kadar devam etmiştir. Nihayet, ıslahat hareketleri içinde kurulan Darü'l-Fünunfedebiyat Fakültesinin 1874 yılı programında “Tarih-i Umumi ve İlm-i Esatiri'1-Evvelin” dersinin bulunduğu görülür.

İkinci Meşrutiyet'ten sonra, 1911 de Şer'iye ve Ulûm-ı Edebiye müderrislerinin toplanarak aldıkları kararda; Ulûm-ı Şer'iye dersleri arasında, 6 saat “Tarih-i Din-i İslâm ve Tarih-i Edyan” dersleri birlikte yazılmıştır. 1914 yılında ise, Ulûm-ı Şer'iye şubesinin Darü'l-Fünun dahilinde bulunmasına lüzum görülmeyerek 1. Abdülhamid adına inşa edilen “Medresetü'l-Mütehassisîn”e bağlanan Medresetü'l-Mütehassisîn'de “Tarih-i Edyan” derslerinin bulunduğu görülür.

Cumhuriyetten sonra din eğitimi, İstanbul İlahiyat Fakültesi'ne bırakılmıştı. Burada, “Türk Dinleri ve Mezhepleri Tarihi” ve “Dinler Tarihi” dersleri de okutuluyordu. Ama, Enstitü de fazla ömürlü olamadı ve 1936 da kapatıldı. Türkiye'de fetret devrine giren dîn eğitimiyle birlikte, dinler tarihine de ara veriliyordu. Bu durum, 1949'da Ankara Üniversitesine bağlı bir İlahiyat Fakültesinin açılmasına kadar devam etti. Eğitim programlarına dinler tarihi dersleri de kondu. Daha sonraları açılan İmam Hatip Okulları, Yüksek İslâm Enstitüleri ve İlahiyat Fakülteleri programlarında da bu derse yer verildi. [5]