- Türkçe Almanya'da ikinci yabancı dil oluyor

Adsense kodları


Türkçe Almanya'da ikinci yabancı dil oluyor

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
neslinur
Tue 12 January 2010, 12:29 am GMT +0200


Almanya'da Almanca'dan sonra en çok konuşulan ikinci anadil olmasına rağmen yeterli önem verilmeyen Türkçe, nihayet okullarda ikinci yabancı dil olarak okutulmaya başlanacak

Almanya'nın en büyük eyaleti olan Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eğitim Bakanlığı başta Türkçe olmak üzere anadillerin bütün okullarda ikinci yabancı dil olarak verilmeye başlanacağını söyledi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Yeni yılın başlamasıyla göçmen kökenli gençlere verilen derslerde yeni bir anlayış yürürlüğe girdi. Bunda, özellikle veli derneklerinin yoğun desteğiyle anadil dersleri güçlendiriliyor." denildi.
Anadil derslerinin okullarda yabancı dil olarak verileceğinin belirtildiği açıklamada "Realschule, Gesamtschule ve Gymnasium okullarında olduğu gibi Hauptschule okllarında da 2009/2010 eğitim ve öğretim yılında pilot proje olarak uygulanmaya başlanıyor." ifadelerine yer verildi. Anadil eğitiminin önemine vurgu yapan Eğitim Bakanı Barbara Sommer, "Bir çocuk, anadiline sadece konuşma değil, yazı dili olarak da hakim olursa ilerideki meslek ve iş hayatında da şansı artacaktır. Dil çeşitliliği kültürel bir zenginliktir ve büyüyen Avrupa'da globalleşmeyi yansıtmaktadır." dedi.

Bakanlık, anadil dersinin ikinci yabancı dil olarak öğretilmesi için öğretmenlerin istihdam edildileceğini, bunun için Almanya'da yetişmiş olanların öncelikle tercih edileceğini açıkladı. Dışarıdan gelecek öğretmenlerde ise yeterli derecede Almanca bilgisi şartı aranacak.

Gelişmeyi Türk eğitim uzmanları da sevinçle karşıladı. Konuyu Cihan'a değerlendiren Eğitimci Mehmet Önel, uygulamayı gecikmiş bir karar olrak değerlendirdi. Köln'de uzun yıllar anadil öğretmenliği yapan Önel, "Türkçe Almanya'daki okullarda her gün konuşulan bir dil. Bugün Almanya'da üç, Avrupa'da 6-7 milyon kişinin konuştuğu önemli bir anadil." dedi. Dünyanın 7. büyük dili olan Türkçe'nin Avrupa Diller Listesi'ne alınmamasını da eleştiren Önel, Devlet Bakanı Egemen Bağış'ın konuyu Avrupa Komisyonu'na getirmesi gerektiğini vurguladı.

KRV Veli Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Kadir Dağlar ise anadil Türkçe dersinin karneye işlenmediği için öğrenciler tarafından yeterince ciddiye alınmadığını söyledi. Bu teklifi kendilerinin bakanlığa 2000 yılında götürdüklerini bildiren Dağlar, Türk derneklerinin desteğiyle yaptıkları bu çalışmaların bugün bu sonuca ulaşılmasını sağladığını aktardı. Dağlar, yalnız Türk kökenlilerin değil Alman öğrencilerin de bu derse katılabileceğini ifade etti. Bu dersin alınabilmesi için sınıfta en az 15 öğrencinin bunu istemesi gerektiği gibi bazı şartların koşulduğunu söyleyen Dağlar, 'anadil' yerine 'köken dili' kavramının getirilmesinin risklerine işaret etti.