- Türk İş Kanunu İle Karşılaştırma

Adsense kodları


Türk İş Kanunu İle Karşılaştırma

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sumeyye
Wed 11 July 2012, 01:43 pm GMT +0200
Türk İş Kanunu İle Karşılaştırma:


İş Kanunu 14. maddede kıdem tazminatı şöyle be­lirlenir :

«......İş akdinin feshedilmesi veya kadının evlendiği


tarihten itibaren bir yıl içerisinde kendi arzusu ile sona erdirmesi veya işçinin ölümü sebebiyle son bulması hallerinde işçinin işe başladığı tarihten itibaren hizmet ak­dinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı öde­nir. Bir yıldan artan süreler için, aynı oran üzerinden ödeme yapılır.»

Aynı maddenin değişik 11. fıkrası son paragrafta şu hüküm yer alır: «Bu maddede belirtilen kıdem tazmina­tı ile ilgili 30 günlük süre hizmet akitleri veya toplu iş sözleşmesi ile işçi lehine değiştirilebilir.»

Değişik 13. fıkrada, tazminat miktarının, en yüksek devlet memuruna, T.C. Emekli Sandığı Kanunu hüküm­lerine göre bir hizmet yılı için ödenecek ençok emeklilik ikramiyesini geçemeyeceği belirtilir.

İş kanunu 14. madde son fıkrada, işverenin sorumlu­luğu altında, sadece yaşlılık, emeklilik, malûllük, ölüm

ve toptan ödeme hallerine mahsus olmak kaydiyle dev­let veya kanunla kurulu kurumlarda veya % 50'den faz­la hissesi devlete ait bir bankada veya bir kurumda iş­veren tarafından kıdem tazminatı ile ilgili bir fon tesis edileceği öngörülmüştür. Ayrıca, fon tesisi ile ilgili hu­susların kanunla düzenleneceği belirtilmiştir.

Yaklaşık yarım asırlık bir geçmişi olan kıdem, taz­minatı fon uygulamasıyle yeni bir döneme girmektedir. Bu konuda son günlerde yeni düzenleme yapılmış ve uy­gulama aşamasına gelinmiştir.

Kanaatimizce, yukarıda da belirttiğimiz gibi, kıdem tazminatı fonunun tamamen Sosyal Sigortalara devredil­mesi, işverenle bir bağlantısının kalmaması gerekir. Bu takdirde, İslâm hukukuna göre emekli maaşının hükmü ne ise, kıdem tazminatının hükmü de o olur. [457]