- Türk doktorlar açlık sınırındaki kara kıtada

Adsense kodları


Türk doktorlar açlık sınırındaki kara kıtada

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
selsebil
Tue 13 October 2009, 09:08 am GMT +0200


Afganistan'da gerçekleştirdikleri sağlık çalışmalarıyla adından söz ettiren Ümit Hekimleri Derneği (ÜHDER), şimdi de yardım elini açlık sınırındaki Etiyopya'ya uzattı.


Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı'nın (TİKA) organizasyonuyla muhtaçların yardımına koşan dernek, 37 kişilik doktor ve yardımcı sağlık personelini 16 Ekim'de Etiyopya'ya gönderiyor. 14 bayandan oluşan grup, 25 Ekim'e kadar 10 bin kişiyi sağlık taramasından geçirecek. Katarakt, sünnet, doğum ve çocuk cerrahi gibi 50 ameliyat yapacak.

Nüfusunun yüzde 36'sı açlık sınırının altında yaşayan Etiyopya'da hükümetin sağlık hizmetlerinde yetersiz kaldığını belirten Dernek Başkanı Dr. Lütfi Ruhioğlu, ülkede erkeklerde ortalama yaşam sınırının 50, kadınlarda ise 52 olduğunu söyledi. Sıtma/AIDS hastalıklarının toplumu tehdit ettiğini kaydeden Ruhioğlu, "5 yaş altı çocukların yüzde 27'si doğum esnasında, yüzde 23'ü sıtmadan, yüzde 17'si ishalden, yüzde 9'u AIDS'ten hayatını kaybediyor. Türkiye olarak bu insanların sağlık sorunlarının çözümüne bir nebze de olsa katkı sağlamak istiyoruz." dedi.

Geçtiğimiz nisan ayında da Afganistan'da yaklaşık 4 bin 500 kişiyi sağlık taramasından geçiren derneğin genel koordinatörü Metin Topkaraoğlu da, "Bu seferki sağlık taramasına daha organizeli ve hazırlıklı gidiyoruz. Gönüllü doktorlarımızla 10 bin kişiyi sağlık taramasından geçirmeyi planlıyoruz." diye konuştu.
Zaman