- Tüp satışı

Adsense kodları


Tüp satışı

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sumeyye
Sun 27 February 2011, 03:15 pm GMT +0200
Tüp Satışı

 

Tüp bayiliği yapıyorum. Yöremizdeki geleneğe göre, tüpler dağıtıcılara teslim ediliyor. Bedel ödeme daha sonraki bir tarihte yapılıyor. Bedel, ödendiği günkü fiyata göre veriliyor. Acaba bu akit, garar kavramı içine girer mi?

                                                                                                                    (A. Karaçam/İskenderun)

 

Kazancınızın helâl olması için gösterdiğiniz bu titizliği kutluyorum. Gerçekten ticarî hayatta yerleşmiş bazı yanlış gelenekler var. Ancak sizin sözünü ettiğiniz bu uygulama, İslâm hukukundaki garar kapsamı içine girmez. Çünkü garar, akit mevzuunun, akitleşme sırasında var olması konusundaki belirsizlik demektir. İslâm hukukunun bu konudaki titiz tutumu, görmeme ve bilmeme sebebiyle doğacak aldanmaları ve yol açacağı ihtilafı önlemektir. Bu anlamda garar kavramı, akdin mevzuunun akitleşme sırasındaki varlığıyla ilgilidir, pekçok ay­rıntısı ve uzantısı vardır.

Sizin sorunuza göre, akdin mevzuu akitleşme sırasında var. Ancak ödemeyle ilgili bir belirsizlik var gibi görünüyor. Fakat bu gibi akitlerde, fiyat belirleme zaten devletçe yapılıyor ve yeni fiyatlar belirlendiğinde eskiden teslim edilmiş mallara da yansıtılıyor. Bu açıdan sizin tüp satışınızda fiyat açısından da bir belirsizlik sözkonusu değil. Zaten eski fiyat üzerinden işlem yaptığınız takdirde, bir süre sonra iflas bayrağını çek­mekten başka bir çareniz de kalmıyor. Onun içn ticaretinizde fıkha aykırı bir yan göremiyorum.



reyyan
Mon 29 April 2013, 02:01 pm GMT +0200
Ticaret konusunda herkes böyle titiz olsa cidden ne güzel olur, mümin şuurlu olmalı zira Efendimizin sözünün akıldan çıkarmamak gerek 'Aldatan bizden değildir' Rabbim helal kazanç nasip eylesin cümlemize inş.