- TÜBİTAK tan Araştırma Projeleri Final Yarışması

Adsense kodları


TÜBİTAK tan Araştırma Projeleri Final Yarışması

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
ehlidunya
Sun 6 May 2012, 07:37 pm GMT +0200
TÜBİTAK'tan Araştırma Projeleri Final Yarışması

TÜBİTAK 43.Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Final Yarışması heyecanı Ankara'da başladı.

TÜBİTAK 43. Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Final Yarışması heyecanı Ankara'da başladı. Kış aylarında ayakları sıcak tutan termal ayakkabı'dan, görme engelliler için sensörlü ayakkabıya ve tansiyon hastaları için sarımsak yağından yapılmış tuzsuz pastırmaya kadar renkli projeler, 8 Mayıs'a kadar ATO Kongre Merkezi'nde sergilenecek.

43. Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Final Yarışması açılış töreni Ankara'da yapıldı. TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Arif Adlı, tüm projelerin toplumdaki problemlere çözüm için hazırlandığını belirterek, "Bu yaşlarda topluma faydası olan ürünler için, sorunlara kafa yormanız takdire değer." diye konuştu. Adlı, öğrencilere "TÜBİTAK olarak her zaman yanınızda olacağız." diye seslendi.

Adlı'nın konuşmasının ardından, 200'e yakın projenin yer aldığı serginin açılışı yapıldı. Sergide birbirinden renkli projeler dikkat çekti. Bunlardan biri de Çarşamba 75. yıl Anadolu Sağlık Meslek Lisesi öğrencilerinin 'Termal Ayakkabı' projesi. Sağlık Ayakta Başlar ilkesi ile yola çıkan öğrencilerin; kalsiyum klorür, demir tozu, seramik tozu, tuz, ve su içeren tabanlıktan oluşan termal ayakkabılarının taban ısısı ortalama 25 ila 30 gün devam ediyor. Yürüme esnasında ayak hareketleri oluşturulan bu bileşik sayesinde ısı enerjisine dönüştürülüyor.

Ordu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğrencilerinin Gören Ayaklar projesi ise görme engellilerin yaşamları boyunca sınırlı alanlarını biraz daha genişletmeyi amaçlıyor. Beyaz bastonlar yerine, ayakkabılara yerleştirilen ultrasonik sensörleri içeren proje, görme özürlülerin önlerine çıkan engellerde sesli bir şekilde uyarılmasını öngörüyor.

Şanlıurfa Özel Murat Koleji öğrencilerinin bozuk para sıkıntısına karşı SMS komutu ile çalışan yeni nesil meşrubat cihazları ile; Samsun Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nden öğrencilerin ambulans ve itfaiye gibi acil geçiş üstünlüğüne sahip araçların ışıklı kavşaklara gelmeden gidebileceği tüm yolları yeşil ışık, diğer yolları ise kırmızı ışık yapan sistemi sergide yer alan projelerden sadece bir kaçı.

Öte yandan TÜBİTAK yetkililerinden alınan bilgiye göre yarışmaya geçen yıla göre yüzde 10 artışla 5 bin 574 proje başvurusu yapıldı. Bu projelerden bin 82'si ilk aşamada değerlendirilerek bölgede sergilenmeye uygun bulunu. Bu sergilenen projelerden 200'ü ise final sergisine katılmaya hak kazandı. 43. Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Final Yarışmasının ödül töreni ise 8 Mayıs'ta MEB Şura Salonu'nda gerçekleştirilecek.

risale haber

buzdağı
Tue 8 May 2012, 01:08 pm GMT +0200
inşALLAH bu projeler faaliyete  geçer.