- Tsunami dalgası Doğubankı da vurdu

Adsense kodları


Tsunami dalgası Doğubankı da vurdu

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
reyyan
Fri 25 March 2011, 07:00 pm GMT +0200
Tsunami dalgası Doğubank'ı da vurdu



Uzakdoğu'dan gelen elektronik ürünleri uygun fiyata satan İstanbul'daki Doğubank ile Hayyam Pasajı Japonya'daki tsunamiden yara aldı.


Bazı ürünlere tsunami zammı gelirken, profesyonel fotoğraf makinası ve kamera karaborsaya düştü

Japonya'da meydana gelen depremin yol açtığı yıkım ve daha sonrasında oluşan nükleer tehlike tüm dünyada hissediliyor. Olayın ekonomik boyutlarının etki alanı da her geçen gün biraz daha yayılıyor. Özellikle Japonya'daki devasaelektronikendüstrisinin bu süreçte yaşadığı sarsıntının etkileri Türkiye'ye kadar uzandı. Teknolojik ürün piyasasının kalbi sayılan Doğubank ve Hayyam Pasajı'nda artık her aradığınızı kolayca bulmak mümkün değil. Profesyonel fotoğraf ekipmanları başta olmak üzereJaponyamenşeli birçok ürünün temininde sıkıntı bulunuyor. Diğer bir gelişme ise fiyatlarda yaşanıyor. En fazla fiyat artışı flash bellek, balık gözlü objektif, LCD ürünler ve profesyonel kamera ile fotoğraf ekipmanlarında yaşanıyor.

MERCEK YOK


Hayyam Çarşısı esnaflarından Mustafa Söz, ithalatını yaptıkları ürünleri geçmişte olduğu gibi hızlıca temin edememekten şikâyet ediyor. Bazı ürünlerin fiyatının da yukarı çıktığını belirten Söz, "Örneğin Flash NAND ve DRAM bellek adı verilen ürünler ile balık gözü objektifleri temin edemiyoruz. İthalat için görüştüğümüz firmalar bize aylar sonrasına çok yüksek fiyatlarla tekliflerde bulunuyor. Şuanda oluşan bu hava nedeniyle fiyatlar yüzde 20 civarında arttı" diye konuştu.

STOKÇULAR TÜREDİ


Doğubank ve Hayyam Çarşısı'nda esnaf fiyat spekülatörlerinden rahatsız. Japonya depremini fırsat bilen bazı ithalatçı firmaların felaketi gerekçe göstererek fiyatların artacağı dedikodusunu yaydığını anlatan esnaf, bu durumun sektöre zarar vereceği görüşünde. Bazı ürünlerde de fiyat artışının başladığını ifade eden esnaf, tümteknolojiürünlerine zam geleceği iddiasının ise gerçeği yansıtmadığını savunuyor. En fazla tepki ise zam gelecek beklentisiyle stokçuluk yapanlara gösteriliyor.

İşler tersine döndü Japon değil Çin malı isteniyor


Esnaf Mehmet Atik ise işin farklı bir boyutuna dikkat çekiyor. Bazı müşterilerin kendilerine "Japon malı ürünlerde radyasyon varmış. Çin malı ürün istiyorum" dediğini kaydeden Atik, "Önceden Japon malı diye övüne övüne satardık. Şimdi Japon malı demeye çekiniyoruz" diyor.

SABAH GAZETESİ